open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
USK nema novca da poveća plaće od januara već od aprila, sindikati obrazovanja nezadovoljni
Sindikati prosvjetnih radnika Unsko-sanskog kantona nezadovoljni su najavljenim povećanjem osnovice za plaće na 320 KM jer je to manje od onoga što su tražili, kazala je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata zaposlenih u predškolskom i osnovnom obrazovanju Unsko-sanskog kantona.
21.02.2022. u 15:16
get url
text

Na ovu temu danas je održan sastanak predstavnika sindikata policije, organa uprave i obrazovanja s predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona.

- Članstvo će u narednih nekoliko dana odlučiti jesu li za takav sporazum ili ne. Ako nisu, mi ćemo odbiti osnovicu od 320 KM i nastaviti sa sindikalnom borbom – dodala je Hadžić.

VEZANI TEKST - Usvojen budžet USK, od aprila veće plaće policiji, upravi, odbili uvećati stipendije djeci boraca

Rekla je da su prosvjetni radnici tražili povećanje za 20 posto ili da bar budu jednaki sa svim budžetskim korisnicima, ali da nije ispoštovano ni jedno ni drugo jer je najavljeno da će državnim službenicima na osnovicu od 320 KM ostati i poseban bod tako da će njihova osnovica biti skoro 330 KM.

- Obrazloženje zašto ne može biti udovoljeno našem zahtjevu jeste da nas je puno. Ali samo mi imamo listu tehnološkog viška, svakog septembra smo u neizvjesnosti hoćemo li imati razred ili ne - istakla je Hadžić.

Napomenula je da se iz Sindikata policije USK nisu izjasnili da su nezadovoljni.

Ministar finansija Unsko-sanskog kantona Vedran Prša je prije nekoliko dana, prilikom usvajanja budžeta USK za ovu godinu, najavio da će povećanje osnovice za plaće na 320 KM obrazovanju, policiji i upravi biti realizirano tek od aprila.

Od ministra nismo danas uspjeli dobiti pojašnjenje zašto tek od aprila. No Hadžić nam je prenijela stav ministra Prše i premijera USK Mustafe Ružnića da budžet USK ne bi mogao izdržati isplatu uvećanih plaća od početka godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.