Uručena sudska zabrana: Prekinut štrajk ljekara u HNK

objavljeno: 13.02.2018. u 09:29

Nakon zaprimljenog sudskog rješenja o zabrani štrajka, štrajk doktora medicine i stomatologije Herecegovačko-neretvanskog kantona danas je prekinut, potvrdila je Feni predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK Kristina Bevanda.

- Nakon zaprimljenog sudskog rješenja o zabrani štrajka konsultirali smo se s našim advokatskim timom. Rečeno nam je da se rješenje, bez obzira što je po svim aspektima nezakonito, mora poštovati dok se ne dokaže suprotno - kazala je Bevanda.

Dodala je kako će advokatski tim uložiti žalbu na odluku Općinskog suda Mostar te da će se Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK o daljnjim koracima odlučiti tokom današnjeg dana.

Podsjećamo, doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona stupili su u ponedjeljak u generalni štrajk.

Od kantonalne Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima. Također, traže povećanje satnice s trenutne dvije marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe ljekara - doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.