open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane
Uručenjem donatorskog čeka Slovačke aktiviran NATO paket pomoći BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom za politiku i planove Slavenom Galićem, danas je u Sarajevu službeno primio prvi donatorski ček u okviru NATO-ovog paketa pomoći za jačanje odbrambenih kapaciteta BiH, kojeg mu je u ime svoje zemlje uručio ambasador Slovačke Republike u BiH Roman Hloben.
05.06.2023. u 16:57
get url
text
Uručenje čeka

VEZANI TEKST - Helez govorio na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu: Bit ćemo 33. članica NATO-a

Radi se o sumi od 20.000 eura koji će biti na raspolaganju u okviru NATO trust fonda u Briselu kao dio NATO-ovog paketa pomoći ukupne vrijednosti od 54 miliona eura za neborbena sredstava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, samom činu uručenja čeka predhodio je službeni sastanak kojem je prisustvovala i zapovjednica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, a razgovarano je o jačanju bilateralne vojne saradnje Slovačke i Bosne i Hercegovine, kao i sigurnosnoj situaciji u Evropi.

Ministar Helez je zahvalio ambasadoru Hlobenu što je njegova zemlja prva pokazala inicijativu i ovime aktivirala NATO paket pomoći. Istakao je značaj Slovačke kao zemlje čiji su pripadnici u sastavu EUFOR-a u BiH.

Helez je naglasio da paket, koji je ponuđen na NATO samitu u Madridu prošle godine, podrazumijeva devet projekata pomoći za odbrameni sistem BiH i tri projekta za sistem sigurnosti BiH.

- Donirana sredstva će zasigurno i našu bilateralnu vojnu saradnju s prijateljskom Slovačkom podići na viši nivo, a očekujemo i da se ostale NATO članice aktivno uključe u ovu inicijativu - kazao je Helez.

Ambasador Hloben je naglasio da rat u Ukrajini posebno utiče na Slovačku, jer je Ukrajina najveći susjed Slovačke, te je najvećio dio pomoći koju pruža Slovačka namjenjen odbrani Ukrajine od ruske agresije, ali je Slovačka uprkos tome uspjela izdvojiti ovaj simboličan iznos za odbrambene kapacitete BiH jer i zapadni Balkan smatra važnim za sigurnost Evrope.

VEZANI TEKST - Goganović šuti o krađi oružja u OSBiH, upitnim diplomama Srba, slikama vojvoda, ali napada Heleza i blokira NATO put

Pokazao je zanimanje i za ideju formiranja vojnog koledža u BiH, u kojem bi se školovali pripadnici oružanih snaga zemalja regije.

- BiH želi u Evropsku uniju, a znamo i za različite stavove glede članstva u NATO-u. Mi mislimo da je primjer Slovačke, koja je nekad bila dio komunističke Čehoslovačke, pozitivan primjer zašto je dobro biti u NATO savezu - dodao je Hloben.

General McGaha je izrazila zadovoljstvo što se slovačkom pomoći aktivira NATO-ov paket jačanja odbrambenih kapaciteta BiH te naglasila da će NATO Štab Sarajevo uvijek biti uz BiH na konkretnim projektima na putu članstva u NATO-u.

Zamjenik ministra odbrane BiH Galić također je zahvalio na pomoći i izrazio nadu da će i BiH jednog dana biti članica EU-a i NATO-a te u poziciji davatelja pomoći drugim zemljama na polju sigurnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.