Žurno: Cirkus u režiji Tužilaštva i Dodikovog ministra Lukača

objavljeno: 13.10.2016. u 15:26

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a, nije se odazvao na raniji poziv za saslušanje u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a u vezi s provođenjem neustavnog referenduma u tom entitetu. U ovom momentu je upitno da li je dobio ponovni poziv za saslušanje. 

U protekla dva dana u medijima su se pojavile informacije da Dodikov pravni tim navodno od Tužilaštva traži posebne uvjete pod kojima bi predsjednik RS-a bio saslušan, kao i to da će se pojaviti u prostorijama Tužilaštva u Sarajevu ali da je zauzvrat tražena garancija da neće biti i pritvoren. Potom, u medijima se iznose i tvrdnje kako će Dodik helikopterom Vlade RS-a stići do Istočnog Sarajeva, a potom će u blindiranom vozilu biti dovezen u zgradu Tužilaštva BiH, jer navodno "MUP RS-a ima informaciju da je njegova sigurnost ugrožena, pa čak i da mu prijeti likvidacija snajperom".

Plasirana je i informacija o tome da su "advokati vodili pregovore sa Tužilaštvom", da je na posebnim uvjetima i Dodikovom transportu "insistirao ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač zbog sigurnosnih razloga" i tome slično. Građani BiH su dužni odazvati se pozivu Tužilaštva na saslušanje i u tom pogledu ne bi trebalo biti pregovora i posebnih zahtjeva, osim ako zakon ipak nije isti za sve. Druga opcija je da nikakvih pregovora nije ni bilo i da se plasiranjem ovakvih informacija u javnost od Dodika pravi žrtva. Međutim, od Tužilaštva se ne može dobiti pouzdana informacija o ovim navodima. 

Osim toga Goran Bubić, advokat Milorada Dodika, rekao je za "Nezavisne novine" da njegov klijent nije dobio nikakav novi poziv za saslušanje u Tužilaštvu BiH. U državnom Tužilaštvu ponovo bez komentara. Na upit da razjasni situaciju, odnosno da da tačnu informaciju o tome da li je Dodiku upućen ponovni poziv na saslušanje, glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić odgovara da nema komentar. Na konstataciju da komentar nismo ni tražili nego informaciju Grubešić, nadobudan i drzak kakav inače jeste, odgovara da će najbolje biti da "pitamo Dodikovog advokata". Ako će Dodikov advokat u ovom slučaju izigravati i portparola Tužilaštva, onda se postavlja logično pitanje zašto građani ove zemlje plaćaju Borisa Grubešića i njemu slične, koji nisu shvatili da je njihov posao javnosti dati blagovremenu i tačnu informaciju, a ne na svaki upit odgovarati "nema komentara" što Grubešić inače čini (Vidjeti fotografiju. Na četiri upita, jedan odgovor: Bez komentara).

Blagovremenu informaciju i fotografiju mediji su od Grubešića dobijali uglavnom u svrhu promocije odlazećeg glavnog tužioca Gorana Salihovića i to s naznakom "žurno", premda nikome zapravo nije jasno šta je toliko "žurno" u obavijesti da se Salihović sastao s nekim ambasadorom ili kolegom i da su posvetili "više pažnje raznim pitanjima".

Žurno, odnosno hitno, je dati blagovremenu informaciju javnosti i tako spriječiti pravljenje cirkusa od državnog Tužilaštva. Ili pak potvrditi da sve ovo što Dodikov tim navodi jeste tačno, jer javnost ima pravo i to znati. 

(Faktor.ba)