Uređenje GRAS-ovih stajališta: Za šta će biti potrošeno 10,5 miliona KM

objavljeno: 01.02.2018. u 20:02

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo planiralo je za izgradnju tramvajskih stajališta 10,5 miliona maraka.

Ovaj projekat nije zatvaranje tramvajskih stajališta, kako ga neki nazivaju, u namjeri da omalovaže ono što želimo uraditi, kazao je za Faktor Mujo Fišo, ministar saobraćaja Vlade KS.

- Uređenjem tramvajskih stajališta omogućit će se prije svega veća sigurnost putnika koji koriste GRAS-ove usluge. Događaju se saobraćajne nesreće kada automobil udari u krhku ogradu tramvajskog stajališta i onda završe na tramvajskim šinama. Sigurnost putnika dok čekaju tramvaj nam je najbitnija. Ugradit će se sistem za elektronsku naplatu karata u vozilima GRAS-a. Onemogućit će se ulazak u zatvorena stajališta onima koji nemaju karte za prijevoz u namjeri da ne plate kartu - pojasnio je Fišo.

Uređenje tramvajskih stajališta jedan je od uvjeta za uvođenje novog tarifnog sistema u gradskom saobraćaju.

- U sva vozila GRAS-a instalirat ćemo i videonadzor, kao i na tramvajskim stajalištima. Izgradit će se pristup invalidnim osobama u tramvaj. Bit će ugrađeni i brojači i tako ćemo u svakom momentu znati koliko ima putnika u tramvaju i to po kategorijama. Odnosno, znat ćemo koliko ima penzionera, đaka i ostalih putnika, pa čak i koliko ima onih koji nisu kupili karte – kaže Fišo.

Za prvu fazu planirano je uređenje 24 tramvajska stajališta. Do septembra ove godine trebao bi se završiti sistem elektronske naplate, nadzorni centar, monitoring i optika uključujući i dio tramvajskih stajališta. U centru Sarajeva nekoliko stanica će se morati uraditi na poseban način, jer nema dovoljno prostora za njihovo uređenje. Ovaj projekat će se raditi u nekoliko faza, kaže ministar.

- Prvi tender za odabir izvođača radova je poništen i za nekoliko dana bit će raspisan drugi. Od izvođača radova zahtijevamo "ključ u ruke", jer to će biti kompleksan projekat u koji će biti uključeni građevinari do IT sektora. Sa uređenjem tramvajskih stajališta uljepšat ćemo i Sarajevo – tvrdi ministar Fišo.

Privremeni upravnik GRAS-a Haris Gušić kazao je jučer na zasjedanju Skupštine Kantona Sarajevo da je Ministarstvo saobraćaja krenulo sa projektom za izgradnju tramvajskih stajališta prije njegovog dolaska u preduzeće.

- Čekamo odluku Vlade Kantona Sarajevo, a tek onda možemo konkretnije govoriti o planovima izgradnje tramvajskih stajališta – odgovorili su nam iz pres-službe GRAS-a.