open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Uređenje zelenog pojasa u ulici Zmaja od Bosne
Dužinom ulice Zmaja od Bosne, od Socijalnog do Pofalića, rekonstruisan je zeleni pojas i  zasađena nova trava na ukupno 2.000 metara kvadratnih između kolovozne trake i pješačke, odnosno biciklističke staze.
02.04.2020. u 11:39
get url
text
Ulica Zmaja od Bosne
Ulica Zmaja od Bosne

Nnarednih dana, ovu zelenu površinu krasit će i zaštitna, zelena ograda izgrađena od brijesta. Naime, na tom potezu zasađeno je više od 4.000 sadnica brzorastuće žive ograde.

Na sličan način već je uređen i zeleni pojas na području Općine Centar, od Marijinog Dvora do Mašinske škole, gdje je zasađeno više od 2.000 komada sadnica žive ograde.

Svi ovi radovi realizirani su u sklopu projekta koji je u februaru ove godine započet u saradnji sa kompanijom Philip Morris BH, općinama Novo Sarajevo i Centar, kao i preduzećem Park.

Kampanja Unsmoke Your World koja je tada počela i na globalnom nivou, realizirana je s ciljem izgradnje novog drvoreda, te obnovom zelenog pojasa i sadnjom žive ograde što će doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka uz glavnu gradsku saobraćajnicu i apsorpciju štetnih i otrovnih čestica iz izduvnih gasova automobila, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.