Ured za veterinarstvo BiH: Izvoz mesa u Tursku odvija se nesmetano

objavljeno: 23.01.2018. u 14:09

Izvoz mesa iz BiH u Tursku odvija se nesmetano i bez zastoja, saopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH, nakon pisanja pojedinih medija da je u Tursku uvezeno zaraženo meso iz BiH, te da je zbog toga moguće očekivati neke nove mjere kada je riječ o izvozu hrane u Tursku.

Iz Ureda za veterinarstvo pojašnjavaju da se, prema ustaljenoj proceduri saradnje s Republikom Turskom, u slučaju svake sporne pošiljke obavještava Bosna i Hercegovina, odnosno Ured za veterinarstvo BiH, kao što je urađeno i sa spornom pošiljkom iz augusta 2017. godine.

- Naknadnom kontrolom izvoznih objekata Bajra iz Travnika, koje je koristio izvoznik mesa za Tursku, utvrđeno je da objekt ispunjava sve neophodne uslove i da nema prisustva E. coli. Uzorci su uzeti u prisustvu službenih veterinara Ureda za veterinarstvo BiH i službenih veterinara iz Republike Turske i objekt je nakon utvrđene kontrole ponovo dobio odobrenje za isporuku mesa - navodi se u saopćenju.

Važno je napomenuti da svakoj isporuci mesa iz BiH u Tursku prisustvuju veterinarski inspektori - iz Republike Turske, kao i nadležni kantonalni veterinarski inspektori iz BiH.

- Također napominjemo da se pošiljka mesa za koju se prilikom druge kontrole, u ovom slučaju na turskoj granici, ustanovi da je neispravna, ne vraća u Evropsku uniju, nego se prema jasno utvrđenim propisima uništava na teritoriji Republike Turske. To je urađeno i ovom prilikom i to su uobičajene procedure koje se u ovakvim slučajevima primjenjuju i dosljedno provode – navodi se u saopćenju Ureda za veterinarstvo BiH.