open-navfaktor-logo
search
Stiže i softver
Ured za borbu protiv korupcije TK dobio rukovodioca: U toku obrada prijave imovine kantonalnih zvaničnika
Vlada Tuzlanskog kantona, nakon okončane konkursne procedure, jučer je imenovala diplomiranog pravnika Muamera Šljivića na mjesto sekretara Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom. Imenovanje rukovodioca ovog tijela je još jedan korak ka punoj uspostavi Ureda, koji već radi na dva važna zadatka.
20.07.2022. u 17:49
get url
text
Ministrica Senada Dizdarević

Prema riječima ministrice pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona, Ured trenutno ima dva zaposlena, od kojih je jedan zaposlen zastalno, a plan je da, pored stalnog sekretara koji je imenovan, do kraja ove godine bude još petero stalno zaposlenih.

- Ured već obrađuje dvije vrste prijava, odnosno prijave imovine izabranih i imenovanih dužnosnika te prijave svih kantonalnih institucija i javnih ustanova, koje su imale obavezu da prijave s koliko tačno javnih pozicija raspolažu. Naprimjer, sva općinska i gradska vijeća moraju dostaviti koliko imaju vijećnika, javne ustanove koliko imaju članova upravnih ili nadzornih odbora - pojašnjava ministrica Dizdarević.

Podsjećamo, svi izabrani i imenovani dužnosnici, na kantonalnom i općinskom nivou, kao i direktori, njihovi zamjenici i izvršni direktori uprava, javnih agencija, fondova i preduzeća čiji su osnovači TK ili gradovi i općine te savjetnici zvaničnika, morali su prijaviti svoju pokretnu i nepokretnu imovinu.

- Prijave institucija i prijave imovine nosilaca javnih funkcija, bit će unesene u elektronski registar i bit će dostupne građanima. Softver za unos tih podataka je uradio OSCE i očekujemo da ćemo ga dobiti veoma brzo, pitanje je dana. U narednoj fazi planirano je uspostavljanje softvera za javne nabavke kao i za poticaje - kaže Senada Dizdarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.