open-navfaktor-logo
search
"Hitno i nepredviđeno"
Ured pri Ministarstvu vanjske trgovine BiH iz tekuće rezerve traži 12.000 KM za jednu otpremninu
Pripremljena je odluka da se iz sredstava tekuće rezerve budžeta Bosne i Hercegovine, koja se treba koristiti za hitne i nepredviđene situacije, izdvoji 12.000 KM za isplatu jedne otpremnine.
03.02.2022. u 13:16
get url
text
Sjedište Ureda za harmonizaciju

Prijedlog odluke je u proceduru uputio Ured za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju Bosne i Hercegovine pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

- Ovom odlukom odobravaju se sredstva iz budžetske rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period januar - mart 2022. godine u iznosu 12.000 KM Uredu za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju Bosne i Hercegovine u svrhu isplate otpremnine prilikom odlaska u penziju – stoji u prijedlogu odluke.

Obrazloženo je da novac za otpremninu višeg stručnog saradnika koji ide u penziju trebaju osigurati u februaru.

Podsjetimo da se institucije BiH trenutno, kao i cijelu prošlu godinu, finansiraju kroz odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine s obzirom na to da još nemamo budžet za 2022.

Ured za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH je u izvještaju o svom radu u 2021. godini kao najvažniju aktivnost naveo izradu godišnjeg izvještaja o realizaciji podrški u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH za 2020. godinu.

Kao iduću bitnu stavku na kojoj su radili tokom 2021. naveli su ažuriranje dokumenta koji tretira problematiku harmonizacije mjera poljoprivredne podrške u Bosni i Hercegovini, a istaknuto je i da su službenici Ureda aktivno participirali u regionalnim forumima.

- Ured za harmonizaciju također je aktivno sudjelovao i dalje sudjeluje u realizaciji nekoliko projekata – stoji u izvještaju.

Za internu harmonizaciju mjera podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju u BiH, Ured je prošle godine potrošio 311.218 KM, za izradu plana harmonizacije sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU-a potrošeno je 155.609 KM, a za uspostavljanje mehanizma za izvještavanje i notifikaciju za Svjetsku trgovinsku organizaciju 99.023 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.