open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Ured premijera FBiH: Je li Nikšić neinformiran ili namjerno stvara atmosferu nepovjerenja?
Ured premijera Vlade Federacije BiH oglasio se saopćenjem za javnost, a povodom tvrdnji Nermina Nikšića, predsjednik SDP-a i zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je danas na sjednici zatražio da se provjere navodi da su vakcine kojim se naši građani vakcinišu u Srbiji, zapravo plaćene.
15.06.2021. u 20:52
get url
text

- Razumijemo da pojedinci iz političkih stranaka kojima građani na izborima nisu dali povjerenje da mogu formirati vlast na federalnom nivou imaju potrebu da kritikuju Vladu Federacije i premijera. Ali, nemaju pravo da salvom neistina zatrpavaju javnost, pri tome vrijeđajući kompletnu Vladu FBiH da je nečasna, da je njihov rad diletantski i kriminaliziran, kao što je danas uradio zastupnik u državnom Parlamentu Nermin Nikšić - ističe se u saopćenju za javnost Ureda premijera FBiH.

VEZANI TEKST - Teorija Nermina Nikšića: Srbiji smo zapravo platili besplatno vakcinisanje naših građana

Nikšić pritom, dodaje se u saopćenju, potpuno zaboravlja da Vladu FBiH uz SDA čine i SBB i HDZ i NiP i da su sve odluke Vlade o nabavci vakcina bile jednoglasne i transparentne.

Kako dalje navode, svjesni velike odgovornosti kad je u pitanju zdravlje građana, Vlada Federacije BiH i njene institucije rade sve što je u njihovoj moći, ali podsjećaju da vakcinaciju za građane nije uspjelo osigurati ni Vijeće ministara BiH, kao i da probleme sa vakcinacijom još uvijek imaju i evropske zemlje.

- I to je činjenica koja, nažalost, pokazuje kakva je situacija na svjetskom tržištu, o čemu se posljednjih dana raspravljalo i na sastancima G7 u Londonu odakle su poslate jasne poruke da su vakcine postale sredstvo politike. Upravo zbog takvog stanja na svjetskom tržištu, uz sva obećanja, čak i garancije koje smo dobijali u proteklom periodu i od proizvođača i od posrednika širom svijeta, nismo uspjeli još uvijek da nabavimo dovoljnu količinu vakcina, iako Vlada FBiH ima obezbjeđena sredstva i spremna je platiti prvi ugovor koji se ispoštuje - navode iz Ureda premijera.

Kako ističu, Očito je da je zastupnik Nikšić "dobro" upoznat s nabavkom vakcina i ugovorom koji je ispregovarala Vlada KS.

- Ali kako to da onda nije upućen da u cijenu koju je naveo, 9,95 dolara, nisu uopće uračunate cijene transporta (koliko letova će to zahtjevati na relaciji Moskva-Sarajevo i koji je krajnji rok isporuke), zatim cijene carina, poreza, špeditera i skladištenja pod posebnim uvjetima, što značajno povećava iznos naveden u ugovoru prema kome Vlada KS plaća samo dva miliona KM, a Vlada FBiH sve ostalo - dodaje se dalje u saopćenju.

Također, kako ističu iz Ureda premijera FBiH, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH su insistirali na preciziranju rokova isporuke prve i druge doze vakcine kako bi građani na vrijeme bili i revakcinisani, a ne da budu eksperiment.

Iz premijerovog ureda se pitaju "da li zastupnik Nikšić, ipak, nije dovoljno informiran i zbunjuje javnost i stvara atmosferu nepovjerenja? Ili on odlično sve to zna i svjesno obmanjuje javnost i stvara atmosferu beznađa u BiH, odnosno Federaciji?

- Stvaranje atmosfere straha, uznemiravanje javnosti i urušavanje povjerenja građana u njihove institucije i Vladu FBiH, a čemu svjedočimo već duže, sigurno neće ubrzati postupak nabavke vakcina, osim što će pojedincima, možda, osigurati poneki politički poen. Pojedincima koji sebi za pravo daju i da optužuju i da presuđuju, uz nepoštivanje i neuvažavanje i izvršne i pravosudne vlasti u BiH. Današnji istup zastupnika Nikšića samo je još jedan pokušaj fabriciranja afera u koje pokušava uvući i premijera i Vladu FBiH - navodi se u saopćenju za javnost Ureda premijera FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.