Zaključak NS Centar

Upute članstvu u Našoj stranci: "Ako mislite da možete raditi u izvršnoj vlasti, dostavite nam CV"

Objavljeno: 17.12.2018. u 16:32 Autor: R. F.

Jedan od razloga našeg uspjeha je revolt građana dosadašnjom vlašću. Da nije bilo Naroda i Pravde još bi bolje prošli, zaključio je Granov

- Fali nam struke u svim institucijama - kazao je početkom ovog mjeseca u intervjuu za Faktor Edin Forto, član Naše stranke i mandatar za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo.

Tri od šest stranaka koje čine Bh. blok u budućoj vlasti u Kantonu Sarajevo - SDP, Naša stranka i DF, proteklih mjeseci uvjeravali su javnost kako će glavni i isključivi kriterij pri formiranju nove vlasti biti stručnost, a ne podobnost, odnosno stranačka iskaznica. Po tome će se, isticali su u Bh. bloku, nova vlast bitno razlikovati od prethodnih. Zapošljavanje, uvjeravali su, neće ići po stranačkoj liniji.

No, da je realnost drugačija od predizbornih i postizbornih obećanja spomenute tri stranke, pokazala su već imena kandidata za ministre u novoj kantonalnoj Vladi, koja su većinom izazvala razočarenje u javnosti. Biografije mnogih od predloženih kandidata, naime, ne sadrže nikakve stručne reference za ministarski posao koji bi u naredne četiri godine trebali obavljati. Umjesto toga se u pojedinim slučajevima, kao recimo kod budućeg SDP-ovog kantonalnog ministra rada i socijalne politike Malika Garibije, ispostavilo da je najvažnija referenca kumstvo sa istaknutim članom stranke.

O nedostatku stručnjaka i budućim kadrovima u izvršnoj vlasti raspravljali su na svojoj 38. redovnoj sjednici i članovi Općinskog odbora Centar Naše stranke, koji su analizirali su rezultate proteklih izbora te iznijeli svoje prijedloge u vezi sa formiranjem vlasti.

Na samom kraju sjednice, pod tačkom "Razno", usvojen je interesantan zaključak.

- Svi koji misle da mogu negdje da rade u izvršnoj vlasti a zainteresovani su za posao treba da dostave svoj CV Sekretarki Jeleni Samardžić, a ona će iste dostaviti RO (Regionalni odbor, op. a.) - navodi se u zapisniku sa pomenute sjednice OO Naše stranke Centar od 5. decembra, koji je u posjedu Faktora.

Sudeći prema navedenom zaključku, stranačka iskaznica i kod dojučerašnjih opozicionara ipak je presudna za dobijanje dobro plaćenog posla u institucijama izvršne vlasti, a oni koji je posjeduju imat će prioritet pri zapošljavanju.  

Zanimljivi su i neki drugi stavovi koje su tokom sjednice iznijeli članovi OO Naše stranke. Tako je, bar po onome što piše u zapisniku u koji smo imali uvid, predloženo da se u januaru počne "raditi na tome da odredimo kandidata za načelnika", a neki su na tom sastanku kazali da treba izbaciti lične ambicije iz stranke, te da bi Denis Challenger trebao biti kandidat za načelnika.

Pojedini su na sjednici izratili nezadovoljstvo što se tokom predizborne kampanje dosta toga ostavljalo individualno kandidatima da sami rade, a ne timski.

- Naprimjer, sami su kreirali svoje slogane i sami naručivali materijale. Smatra da se previše rasipalo na materijale i da joj je neshvatljivo da je pušteno njoj kao kandidatu na volju da piše šta hoće i poruči letaka koliko hoće – stoji u zapisniku sa sjednice.

Navodi se i kako "Alen Girt smatra da kampanja nije bila dobra i da nije zadovoljan osobnim rezultatom, s obzirom da je jako puno radio":

- Naglasio da OO Centar i Novo Sarajevo imaju jedan svoj kontinuitet i da su najviše povukli na ovim izborima, a najmanje dobili. 14 ljudi je odustalo sa Kantonalne liste. Problemi su bili i posmatrači, ništa nismo uradili po pitanju krađe glasova. Zanima ga kada i kako početi skupljati pare za naredne lokalne  izbore - piše u zapisniku.

Sanin Granov je rekao da je očekivao puno bolji rezultat na nivou Kantona, ali i ovo smatra uspjehom.

- Jedan od razloga našeg uspjeha je revolt građana dosadašnjom vlašću. Da nije bilo Naroda i pravde još bi bolje prošli - zaključio je Granov.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije