open-navfaktor-logo
search
Sindikat obrazovanja
Upućena inicijativa ministrici Hota-Muminović: Zabraniti upotrebu telefona tokom nastave u KS
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo uputio inicijativu ministrici za odgoj i obrazovanje KS Naidi Hota-Muminović da se zabrani upotreba mobilnih uređaja tokom trajanja redovne nastave.
15.05.2023. u 13:09
get url
text

U prethodnom periodu, kako kažu iz Sindikata, istraživali su o bitnosti korištenja mobitela u nastavi odnosno da li su isti prijeko potrebni tokom trajanja nastave/časa.

Kako navode, u toku istraživanja uočili su da su pojedine strane zemlje još prije nekoliko godina donijeli propis kojim se zabranjuje upotreba telefona u školama, ovo iz razloga jer isti ometaju nastavu, smanjuju djeci koncentraciju ili dovode do nedozvoljenog snimanja, koje se kasnije može iskoristiti u svrhu dokazivanja bilo kakvih radnji.

- Svjedoci smo da se telefon posljednjih godina sve više koristi u svrhu razonode, objave nedozvoljenog sadržaja ili nedozvoljenog snimanja, a sve manje u svrhu nauke, učenja, praćenja pozitivnih dešavanja i sl. Također, svjedoci smo da su nam djeca postala robovi tehnologije modernog doba i da se vrlo rijetko ili nikako ne druže sa svojim vršnjacima, nego se zatvaraju u svoje prostore i jedini vid komunikacije im je telefon i društvene mreže - navode iz Sindikata.

Potom dodaju kako smatraju da se svi kao društvo trebamo zapitati gdje su nam nestale ili nestaju one prave i istinske vrijednosti drugarstva među vršnjacima.

- Shodno navedenom, pozivamo Vas da pokušamo vratiti djeci djetinjstvo, da im probudimo volju za druženjem i igrom, a da im mobitele stavimo po strani i na taj način da im ukažemo da nisu robovi tehnologije. Ne smijemo dozvoliti da nam djeca budu robovi mobitela - kažu u inicijativi koju adresiraju na resornu ministricu Naidu Hota-Muminović.

Sugerisali su da izuzetak od zabrane mogu biti samo situacije kada je upotreba mobitela neophodna iz zdravstvenih, edukativnih i drugih opravdanih razloga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.