open-navfaktor-logo
search
Protest u New Yorku
Upućen poziv vlastima u Srbiji da procesuira zločince iz 90-ih godina
Od srbijanskih vlasti tražimo da hitno poduzme mjere kako bi se kaznili izvršioci ovih strašnih zločina počinjenih pod zastavom te zemlje, naglasio je Mark Gjonaj
30.10.2019. u 11:03
get url
text

U New Yorku su održani protesti sa kojih je vlastima u Srbiji upućen poziv da rasvjetli slučajeve silovanja i ratnih zločina koje su tokom 1990-ih godina na području BiH, Kosova i Hrvatske počinili srpski nacionalisti, javlja Anadolu Agency (AA).

Skup, čiji je organizator Albansko-američka organizacija žena, održan je ispred Generalnog konzulata Srbije u New Yorku pod nazivom "Silovanja i ratni zločini koje su počinili Srbi ostali nekažnjenji". 

Pripadnici albanske, bošnjacke i hrvatske zajednice u SAD-u su sa protesta uputili poziv vlastima u Srbiji za procesuiranje osoba odgovornih za desetine hiljada slučajeva silovanja i ratnih zločina počinjenih u periodu od 1991. do 2001. godine.

Na skupu se obratio Mark Gjonaj, američki političar albanskog porijekla i član Vijeća Grada New Yorka, koji je izjavio kako za žrtve rata sukobi na Balkanu nikada nisu prestali.

-Neki možda misle da su na Balkanu završeni ratovi. No, za žrtve silovanja u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, rat nikada nije prestao. Dvije decenije nakon rata oni se svako jutro bude svjesni činjenice da se oni koji su počinili te strašne zločine još uvijek slobodno kreću - poručio je Gjonaj.

Podvukao je kako oko 70.000 žrtava silovanja još čeka na pravdu.

-Od srbijanskih vlasti tražimo da hitno poduzme mjere kako bi se kaznili izvršioci ovih strašnih zločina počinjenih pod zastavom te zemlje - naglasio je Gjonaj.

Na protestima je bila prisutna i Vasfije Krasniqi, koja je žrtva silovanja na Kosovu 1998. godine. Istakla je kako se punih 20 godina bori za pravdu.

-Srbi koji su mene napali kazali su mi da me neće ubiti kako bih mogla osjetiti patnju dok sam živa. Ja danas ne želim da sjedim po strani i trpim svoju bol, već glasno šaljem poruku cijelom svijetu da se zločinci izvedu pred lice pravde - zaključila je Krasniqi.

Prilikom skupa poduzete su i mjere sigurnosti, a nakon obraćanja grupa se mirno razišla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.