open-navfaktor-logo
search
Najtopliji dan
Uprkos vrućini sarajevske ulice prepune šetača
Prognozni materijali zasad pokazuju kako se ovakve vrućine ne bi trebale očekivati do kraja ljeta
12.08.2019. u 14:02
get url
text

Ponedjeljak, 12. august, najavljen je kao najtopliji dan u Bosni i Hercegovini ove godine, a zbog visokih temperatura i vrlo visoke vrijednosti UV indeksa za područje većeg dijela BiH upaljen je narandžasti meteoalarm, dok je za područje Mostara aktivno crveno upozorenje, prenosi Anadolu Agency (AA). 

-Vrlo izgledno je danas najtopliji dan godine u kojoj će temperature se kretati između 36 i 40 u Bosni, a na jugu do 41 stepen Celzijusov. Od sutra približavanje frontalnog sistema donijeće naoblačenje, najprije na sjever i zapad Bosne, a do kraja dana i u ostatak zemlje, uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Još sutra na području Hercegovine temperature blizu 40, vruće i u istočnoj i dijelu centralne Bosne, a drugdje svježije. Padavine neravnomjerne i od mjesta do mjesta različita razdioba po količini. Od četvrtka postepeno smirivanje vremena sa sjeverozapada, ponovo porast temperatura zraka i sve toplije, ali uz ugodna, svježa jutra i umjereno vruće dan - kazao je Nedim Sladić, diplomirani inženjer softverskih nauka i meteorolog amater.

Dodao je da prognozni materijali zasad pokazuju kako se ovakve vrućine ne bi trebale očekivati do kraja ljeta ali umjerene, ipak, da. Prema posljednjim mjerenjima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, u 13 sati u Mostaru je izmjereno 37 stepeni Celzijusovih, u Grudama 35, a u Sarajevu 34. 

{$galerijaFotografija}

Uprkos visokim temperaturama brojni građani i turisti dan su proveli šetajući sarajevskom Ferhadijom i Baščaršijom. Neki su spas od vrućina u poslijepodnevnim satima tražili u parkovima, drugi u baštama kafića, a mnogi su se odlučili za klimatizovane prostorije. Oni najmjađi, osvježili su se vodom s fontane.

Način da se osvježe pronašli su vrapci i golubovi, a njihovo "kupanje" zabilježio je fotoreporter Anadolu Agency (AA). 

Toplotni val - 12. 8. 2019.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.