open-navfaktor-logo
search
Kadrovska rješenja
Uprkos Tegeltijinom prijedlogu: Vijeće ministara BiH danas neće imenovati direktora SIPA-e i RAK-a
Iako je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog dnevnog reda današnje sjednice uvrstio i imenovanja iz nadležnosti te institucije, ministri danas neće raspravljati o tim pitanjima.
02.06.2020. u 10:51
get url
text

Potvrdila je to za Faktor ministrica vanjskih poslova BiH i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković, kazavši da će te tačke biti povučene sa dnevnog reda.

Tegeltija je na današnjoj sjednici namjeravao imenovanja direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i JP NIO Službeni list BiH. 

Imenovanja na čelne pozicije u državnim institucijama su još uvijek na pregovaračkom stolu, a taj proces ne bi trebao biti okončan dok traje blokada institucija BiH, koju su pokrenuli kadrovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovih koalicionih partnera.

Postoje, podsjetit ćemo, neriješena pitanja vezana za imenovanja na čelne pozicije u određenim institucijama, poput Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), na čijem je čelu trenutno Miro Džakula. Međutim, Džakuli uskoro istječe mandat, a ta bi pozicija konačno trebala pripasti kadrovima iz reda bošnjačkog naroda.

U javnosti se imenovanje direktora SIPA-e nerijetko veže za imenovanje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, te je upitno imenovanje novog direktora SIPA-e, koji bi trebao biti iz reda srpskog naroda, ukoliko budu postojale opstrukcije u reizboru aktuelnog direktora OSA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.