open-navfaktor-logo
search
Japan
Uprkos protestima održana državna sahrana bivšeg premijera Shinza Abea
U Japanu je u utorak održana državna sahrana u čast bivšeg premijera Shinza Abea koji je ubijen u julu tokom predizborne kampanje.
27.09.2022. u 09:10
get url
text

VEZANI TEKST - Snimljen trenutak atentata: Upucan bivši japanski premijer, ljekari mu se bore za život

Ceremonija, kojoj je prisustvovalo stotine stranih lidera i zvanica, održana je nakon što je dugogodišnji bivši premijer ubijen improviziranim vatrenim oružjem na skupu predizborne kampanje u julu, nekoliko dana prije nacionalnih izbora. Posljednja državna sahrana u Japanu održana je prije 55 godina.

Odluka o održavanju državne sahrane izazvala negodovanje velikog broja građana koji su se okupili u parku u blizini Nippon Budokan dvorane gdje je više od 700 stranih i domaćih zvanica položilo cvijeće odajući počast bivšem lideru vladajuće Liberalno-demokratske partije, poznate po stabilizaciji japanske političke arene.

Ceremonija je počela u 14.13 sati po lokalnom vremenu, nakon što su Abeovi kremirani posmrtni ostaci stigli na mjesto događaja, a japanskom premijeru Fumio Kishidi predala ih je udovica ubijenog premijera Akie Abe.

Japan je uveo stroge mjere sigurnosti u Tokiju za današnju državnu sahranu ubijenog bivšeg premijera, koju osigurava oko 20.000 policijskih službenika.

VEZANI TEKST - Ko je bio Shinzo Abe: Jedan od najmoćnijih ljudi savremenog Japana, Trumpov prijatelj...

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris, indijski premijer Narendra Modi, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach bili su među stranim gostima koji su prisustvovali sahrani.

Zbog odluke da održi državnu sahranu u čast bivšeg premijera, japanske vlasti se suočavaju sa velikim kritikama, jer se očekuje da će koštati oko 11,6 miliona dolara novca poreskih obveznika, pri čemu se veliki dio pripisuje troškovima sigurnosti.

Abe je 8. jula upucan tokom govora u predizbornoj kampanji u zapadnom gradu Nara. Podlegao je povredama u bolnici nekoliko sati kasnije. Imao je 67 godina.

Dužnost premijera obnašao je od 2012. do 2020. godine i bio je premijer s najdužim stažom u historiji Japana. Ostavku je podnio zbog zdravstvenih razloga prije dvije godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.