open-navfaktor-logo
search
Kontrovezna oprema
Uprkos pobjedi: Svjetski rekorder se žalio na sprinterice rivala, u istom modelu trči i Amel Tuka
Trku na 400 metara s preponama na Olimpijskim igram u Tokiju obilježio je Karsten Warholm.
03.08.2021. u 16:50
get url
text

Sjajni Norvežanin je novim svjetskim rekordom stigao do zlata s vremenom 45:94 sekundi i tako postao prvi atletičar u historiji koju je u ovoj disciplini trčao ispod 46 sekundi.

Iako se okitio zlatnom medaljom i novim svjetskim rekordom, norveški aletičar koji inače trči u sprintericama njemačkom brenda Puma, osuo je žestoku paljbu po patikama u kojima je nastupao njegov prvi rival, Amerikanac Rai Benjamin, koji je finale završio na drugom mjestu. (46:17).

- Ako stavite tamo (na đon op.a) trampolinu, mislim da je to s**nje - rekao je Warholm nakon utrke, aludirajući na izgled đona Nikeovih sprinterica u kojima je trčao Amerikanac.

- Mislim da sve to oduzima kredibilitet našem sportu. Ne znam zašto bi bilo šta postavili ispod sprinterice - poručio je Warholm.

Na sceni očito otvoreni tehnološki "rat" između dva sportska brenda, a u njihovo ime "ratuju" sportske vedete koje nose njihovu opremu.

Inače, Warholm je na Olimpijskim igrama u Tokiju trčao u sprintericama Puma EvoSpeed Fututre Faster+ koja predstavlja revolucionarnu tehnologiju, dok je u posljednje vrijeme sve veća sumnja na Nikeove kreacije na ovom polju sportske tehnologije.

Warholmova patika je dizajnirana u saradnji sa Mercedesovim timom Formule 1 i ojačana je karbonskim vlaknima u đonu kako bi ga dodatno ojačana, izbalansirala i učinila "odskočnijim".

- Ono što mogu reći jeste da smo patiku razvijali u saradnji Pume i Mercedesovog F1 tima. Potrudili smo se da bude kredibilna što je najviše moguće - rekao je olimpijski šampion, te dodao:

- Da, dodali smo karbonske dijelove kako bi je učinili što tanjom jer je to način na kojim sam ja želio da se uradi. Naravno, tehnologija će uvijek biti tu, ali sam želio zadržati nivo koji će biti dovoljan da bi se rezultati mogli uporediti. To je važno.

U međuvremenu, Rai Benjamin je trčao u sprintericama Nike Air Zoom Maxfly, koje posjeduju zračne jastučiće koji atletičaru omogučavaju veći odraz pri svakom koraku.

Debljina đona na sprintericama trebala bi iznositi 15 milimetara prije nego se umiješala tehnologija koja ju je "odvela" do 30 miliometara, a potom je limitirana na 25 milimetara za takmičenja duža od 400 metara.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amel Tuka (@ameltukaa)

I legendarni Usain Bolt kritikovao je novu Nikeovu sprintericu, što i nije neko veliko iznenađenje jer je i sam Jamajčanin tokom karijere trčao u Puminoj opremi i bio jedno od zaštitnih lica ove kompanije.

- Nisam siguran, ali bih u tim patikama bio brži, ispod 9,5 sekundi, bez sumnje - kazao je Bolt za Guardian.

Zanimljivo, u da u istom modelu Nikeovih sprinterica trči i najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, koji već nekoliko godina nosi opremu poznatog američkog sportskog brenda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.