Četvrtak, 13.05.2021.
FOTO: AA

Uprkos pandemiji ramazanski paketi iz Turske stigli do postača u BiH

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske iz prihoda vakufa namijenjenih za socijalne svrhe i ove godine je osigurala ramazanske pakete za postače širom Bosne i Hercegovine. 

U kapacitete MFS-EMMAUS-a je stigla donacija od pet hiljada prehrambenih paketa koji se tradicionalno distribuiraju u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, Udruženjem Ilmijje, muftijstvima i Udruženjem H.O. Međunarodni forum solidarnosti "Emmaus" sa sjedištem u Doboju. I ove je godine nabavka ramazanskih paketa realizirana na isti način ali je, zbog trenutne situacije sa globalnom pandemijom koronavirusa i novonastalih procedura, došlo do pomjeranja rokova nabavke.

Uprkos svim preprekama i teškoćama konvoj sa 5.000 prehrambenih ramazanskih paketa je stigao u kapacitete MFS-EMMAUS-a i vrši se istovar istih. Distribucija do krajnjih korisnika će kao i prethodnih godina biti realizirana u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, Udruženjem Ilmijje, muftijstvima i Udruženjem H.O. Međunarodni forum solidarnosti "Emmaus".

Partnerski odnos ove dvije vakufske ustanove, putem kojih se realizira ovaj projekat, ukazuje i pokazuje da vakufi imaju i dobrotvornu ulogu, odnosno ulogu pomoći društvu i pojedincu kroz socijalno odgovorne projekte. Ramazan je kao nijedan drugi mjesec važan za vakufe jer su vakifi upravo u ovom mjesecu iskazivali svoju religijsku osjetljivost spram pojedinaca kojima je potrebna pomoć ali i cjelokupne društvene zajednice koja je generalno artikulirala potrebe pojedinaca.

U tom kontekstu vakuf u toku ramazana pokazuje da osim čisto vjerske funkcije ima i drugu koja je neraskidiva i proizilazi iz prve, a to je briga o ljudima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh