open-navfaktor-logo
search
Nepravda
Uprkos odluci Ustavnog suda: Logoraši koji su tužili RS i dalje plaćaju troškove suda
Ni sada nije rijetkost da im se prijeti pljenidbom. Odbijaju im jednu trećinu od penzija ili plaća. Dođu i po kućama popisuju stvari poput šporeta, frižidera, televizora, upozorava Jasmin Mešković
09.05.2019. u 07:58
get url
text
Logor Batković

Uprkos presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz aprila 2018. godine i stava da obavezivanja žrtava ratne torture na plaćanje troškova postupka predstavlja povredu njihovog prava na imovinu i pravično suđenje, sudovi u Republici Srpskoj ne prestaju prisiljavati logoraše koji su tužili RS, da plate troškove suda i pravobranilaštva. Podsjećamo, logorašima koji su poslije rata podnosili pojedinačno tužbe za naknadu nematerijalne štete, te tužbe su odbačene kao zastarjele, ali zato im je naloženo da plate troškove sudova i pravobranilaca.

Traže da im platim 9.000 KM

- Nemam više kome da se obratim za pomoć! Išao sam do Strasbourga po pravdu koja je na mojoj strani. Imamo sada i presudu Ustavnog suda BiH, ali ništa nije dovoljno sudovima u RS-u koji hoće da nam naplate sudske troškove. Prvo su mi tražili da im platim tri, pa četiri, pet hiljada KM, a sada je najnovija cifra 9.000 KM!? Neću im platiti. Naime, ja kao žrtva torture, logoraš, bio sam svjedok u Holandiji u predmetima Tadić i Kovač, a kasnije Kvočka i ostali. I kada su suđenja završena, dokazana njihova krivica, i presude postale pravosnažne, Sud BiH je meni dao da podnesem odštetni zahtjev - priča nam Emir Beganović i dodaje:

- I ja sam po uputama Suda BiH uzeo advokata da mi to napravi i tako smo krenuli, tužili smo Općinu Prijedor i Republiku Srpsku i sve je oboreno. Sve ovo traje predugo i više se nemam kome obratiti za pomoć - ispričao nam je Beganović koji je prošao strahote logora Omarska, Manjača i Batković.

Pričali smo i sa Jasminom Meškovićem, predsjednikom Saveza logoraša BiH.

- Ima presuda Ustavnog suda BiH koji je kazao da nadležni sudovi ne mogu naplaćivati troškove suda i pravobranioca žrtvama torture, da je to protivustavno. Mi smo sve te presude proslijedili pravosudnim institucijama, međutim, još sudovi u RS-u šalju presude. Još naplaćuju troškove suda i pravobranioca. Jednostavno, rade po svom, kako su planirali i ne uvažavaju presudu Ustavnog suda BiH. Ovaj problem traje od 2015. godine kada je Ustavni sud BiH promijenio mišljenje, a taj sud je četiri puta mijenjao stav i mišljenje kada je riječ o ovome. Većina tih sudija su bili isti i 2008. i 2014. godine. A 2018. godine je ovaj najnoviji stav Ustavnog suda BiH gdje je kazano da ne mogu sudovi naplaćivati te troškove - govori nam Mešković.

Upitali smo da li logoraši sada mogu nekoga tužiti jer se ne poštuje odluka Ustavnog suda BiH?

Plaćaju danak u krvi što su živi

- Pa to bi onda opet išlo, da kažem, u još veću dubiozu. I za tužbu trebaju određena sredstva. Kako se sada boriti protiv toga, kada sudovi neće da primjenjuju ni presudu Ustanovnog suda BiH. Da nam je to zaustaviti, pa vidjeti kako uraditi povrat sredstava onima koji su već, a u dobroj mjeri je takvih, to platili. Nažalost naplaćuju i sudovi u Federaciji koji po automatizmu čim dođe od suda iz Banje Luke presuda na sud matičnog mjesta prebivališta tužitelja, ti sudovi odmah udaraju izvršenje, tako da to ide brzinom svjetlosti - ukazuje Mešković.

Dodaje kako je na udaru ovakve nepravde do sada bilo više desetaka hiljada logoraša.

- Ni sada nije rijetkost da im se prijeti pljenidbom. Odbijaju im jednu trećinu od penzija ili plaća. Dođu i po kućama popisuju stvari poput šporeta, frižidera, televizora i kažu: "Ovo je sada vlasništvo entiteta, suda u RS-u, i vi s tim ne možete raspolagati". Najgore je to maltretiranje, torture, iživljavanja, neizvjesnot u svemu tome.To je plaćanje danka u krvi što su živi. Ni sudovi u FBiH nisu na strani žrtve - naglašava Mešković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.