Na dionicama u višim planinskim predjelima snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Na području jugozapadne Bosne jaki udari vjetra  formiraju snježne nanose.

BIHAMK apeluje na vozače da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor - Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice - Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.  

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez - Travnik, Stupari - Živinice, Živinice - Banovići, Drvar - Bosansko Grahovo, Rogatica - Ustiprača, Gromiljak - Blažuj  i Šuica - Tomislavgrad.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na Graničnom prijelazu Izačić.