open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Uprkos najavi, na sjednici Parlamenta BiH nema zastupnika SNSD-a ni drugih stranaka iz RS-a
Iako su najavili dolazak, zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine nema na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH, uključujući dopredsjedavajućeg ovog doma Nebojše Radmanovića. Nema ni zastupnika iz drugih stranaka iz RS-a, odnosno SDS-a, PDP-a, DNS-a.
03.02.2022. u 12:33
get url
text
Sjednica Zastupničkog doma PSBiH
Sjednica Zastupničkog doma PSBiH

VEZANI TEKST - Šarović kritikuje Dodika zbog povrataka u institucije BiH, ali će se konsultovati s njim kako glasati

Prema informacijama Faktora, zastupnici iz SNSD-a su na sjednici Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH najavili da će doći samo na glasanje.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 1. februara ukupno 12 zaključaka, među kojima je i da političari iz ovog entiteta mogu prisustvovati sjednicama Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Da će poštivati zaključke NSRS-a iako ih kritiziraju, najavili su iz SDS-a.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na početku sjednice je konstatovao da sjednici prisustvuje 25 zastupnika i da imaju kvorum. 

U međuvremenu je predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a Snježana Novaković Bursać izjavila da će predstavnici te stranke i Srpskog kluba na današnjoj sjednici doma glasati samo za ratifikaciju četiri međunarodna sporazuma - o graničnom prijelazu na mostu Bratoljub između Bratunca i Ljubovije, o graničnim prijelazima sa Srbijom, o projektima energetske efikasnosti u RS-u te sporazumu o izgradnji dionica autoputa u Hercegovini.

Novaković Bursać je rekla da predstavnici SNSD-a "nikad nisu ni napustili državne institucije već su u jednom trenutku odustali od donošenja o odluka iz dobro poznatih razloga".

Dopdala je da onima koji pominju nečiju kapitulaciju poručuje da je SNSD još uvijek u procesu iz kojeg ne mogu i ne žele da izađu.

Zatsupnici stranaka iz RS-a ne prisustvuju sjednicama Zastupničkog doma PSBiH od jula prošle godine nakon što je tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima je zabranjeno i kažnjivo negiranje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.