Osmog novembra gomile su se okupile rame uz rame u hramu Jetev Lev u Williamsburgu da proslave svadbu Yoela Teitelbauma, unuka velikog rabina Satmara Aarona Teitelmana.

Kako bi proslava ostala u tajnosti, zajednica je informacije o vjenčanju dijelila samo usmeno, dok su organizatori planirali događaj na način da izbjegnu pažnju medija i vladinih službenika.

Vjenčanju se odazvao veliki broj ljudi, čak i dok se povećavaju brojke zaraženih u gradu i državi, a gradonačelnik Bill de Blasio i Cuomo prijete novim restriktivnim mjerama ako epidemija ne bude vraćena pod kontrolu.

- Zbog trenutne situacije s vladinim ograničenjima, pripreme su vršene tajno i diskretno, kako se ne bi skrenula pažnja stranaca - izvijestio je jidiški list Der Blatt, izdanje sekte Satmar.

Posljednjih sedmica su, dodaju, organizatori neumorno radili kako bi sve uredili na najbolji mogući način.

- Sve obavijesti o predstojećim proslavama prosljeđivane su usmenom predajom, bez pismenih obavijesti, postera na zidovima sinagoge, pozivnica poslanih poštom, pa čak ni izvještaja u bilo kojoj publikaciji, uključujući upravo ove novine – kazao je.

Slike ceremonije pokazuju dvoranu ispunjenu ljudima bez maski.

- Sada, nakon što je vjenčanje prošlo, hvala Bogu, nakon što je održano s velikim sjajem i pompom, osjećaji koje svi imamo su: koliko smo privilegirani, koliko je dobar naš dio, kolika je naša sreća da smo zaslužili iskustvo tako slavne noći - napisao je Der Blatt.

Vjerska okupljanja mogu se održavati u zatvorenom, ali moraju se održavati u jednoj sobi i kapaciteta 50 posto. Također se moraju nositi maske i oni koji nisu u istom domaćinstvu moraju održavati fizičku distancu.

Očekivalo se da će ovo vjenčanje privući 10.000 ljudi, ali je plan promijenjen jer su vlasti dobile informaciju o takvim planovima.