open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Upriličena svečanost povodom 1. jula, Dana policije u FBiH
Svečanom ceremonijom i prigodnim programom u sarajevskom Centru za edukaciju i sport "Safet Zajko“ u petak je obilježen 1. juli, Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.
01.07.2022. u 12:47
get url
text

{$galerijaFotografija}

Ceremoniji su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, zamjenik direktora Federane uprave policije (FUP) Ensad Korman, predstavnici različitih nivoa vlasti BiH, broje zvanice i gosti.

Program je počeo postrojavanjem, a nastavljen svečanim prolaskom ešalona zastava uz helikoptersku podršku iz zraka, također sa istaknutom državnom zastavom Bosne i Hercegovine. Potom je intonirana himna BiH te na prigodna način odana počast za sve poginule pripadnike policije.

Novalić: Zahvaljujući radu policija FBiH je sigurno područje za rad i život

- Federacija Bosne i Hercegovine je sigurno područje za rad i život. Ovaj važan rezultat nije slučajan, nije došao sam od sebe, on počiva na vašem radu, na tome kako ste obučeni, organizirani te kako izvršavate svoje složene obaveze u ovim izazovnim vremenima - rekao je na samom početku obraćanja premijer Novalić.

On je čestiitao 1. juli svim pripadnicima policije u FBiH.

- U srži vašeg zadatka je sigurnost FBiH i svih njenih građana. Kao i u svakoj drugoj zemlji i kod nas, nažalost ima kriminalnih i kažnjivih ponašanja. Stopa kriminaliteta kod nas je važan znak da radite sistematski, odgovorno i profesionalno - kazao je Novalić.

Bitnim segmentom rada policije istakao je prevenciju na kojoj se, kako je kazao, mnogo radi i mnogo ulaže.

- Formula je jednostavna, više prevencije i edukacije, manje problema u stvarnosti - kazao je Novalić.

Dodao je kako je prije nekoliko godina na sceni bila prisutna migrantska kriza, dok su danas pred društvom sve prisutniji izazovi poput kibernetičkih opasnosti i napadi od kojih nije pošteđen niko, od građana do privrednih subjekata, pa ni države.

Čampara: Građani imaju pravo na mir

Ministar Čampara konstatovao je kako građanima treba policija zasnovana na demokratskim principima kojoj je cilj očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja.

- Ponosan sam na činjenicu da policija u Federaciji BiH počiva na demokratskim i evropskim standardima i da je u službi građana. Pokazali ste jedinstvo, snagu i spremnost da se zajedničkim djelovanjem suprotstavite svakom vidu narušavanja sigurnosne situacije u FBiH - poručio je Čampara.

Iskazao je zahvalnost svim policajcima za postignute rezultate u borbi protiv svih oblika kriminala, te kazao kako se nada da će dalje biti ustrajni u toj borbi.

- Građani imaju prvao na mir, ličnu i imovinsku sigurnost, a mi obavezu da im to osiguramo, što svakako podruzumijeva i našu obavezu da rezultatima opravdamo njihovo povjerenje - zaključio je Čampara, čestitajući praznik svim pripadnicima policije.

AA-20220701-28306759-28306732-SARAJEVO_UPRILICENA_SVECANOST_POVODOM_1_JULA_DANA_POLICIJE_U_FBIH.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.