open-navfaktor-logo
search
Projekti
Upriličena donatorska večera za obnovu ženskog dijela Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za renoviranje i rekonstrukciju ženskog internata Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, izgrađenog još 1976. godine, od kada nije značajnije adaptiran taj prostor.
08.03.2023. u 08:55
get url
text

Iako je za tu namjenu osigurao oko tri miliona, projekat neće moći biti završen bez šire društvene i podrške pojedinaca i institucija s obzirom na to da nedostaje skoro isti iznos.

To je i bio razlog za sinoćnju donatorsku večeru čiji je domaćin bio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Ovom susretu su prisustvovali brojni privrednici, a reisu-l-ulema je tokom obraćanja podsjetio na značaj obrazovnih ustanova za jednu društvenu zajednicu.

- Naši stari su govorili, a neki od vas se vjerovatno i sjećaju tih predaja da nije džaiz zanoćiti u mjestu u kojem nema imama, učitelja i hećima. To znači da tamo gdje nema džamije, gdje nema škole i gdje nema bolnice, teško je vjerski sazrijevati, inteklektualno stasavati i brinuti o vlastitom zdravlju - kazao je reisul-ulema.

Kako je podsjetio, brojne vjerske i društvene aktivnosti danas se realizuju na temeljima koje je postavio Gazi Husrev-beg.

- Gazi Husrev-begova medresa je sačuvala naš vjerski i nacionalni identitet u smislu da su iz nje izlazile generacije koje su bile u misiji među našim narodom pozivajući na dobro i odvraćajući od zla. Veliki Gazija je otišao sa ovoga svijeta, a ostavio je hajrate koje koristimo. Naravno, svemu što je ostalo, valja stalno davati život i raditi na tome da života bude u svemu onome što je ostalo. Mi smo kao Islamska zajednica, hvala Bogu, uspjeli to sačuvati - istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Osvrnuo se i na činjenicu da je dio potrebnog novca za adaptaciju ženskog internata sakupljen putem sergija, kao i da su se alumnisti Gazi Husrev-begove medrese uključili u projekat te izdvajaju određena sredstva.

Prisutne privrednike je zamolio da u skladu sa vlastitim mogućnostima učestvuju u ovom projektu, uz uvažavanje svega onoga što su njihove tekuće obaveze. 

- Kao reisu-l-ulema ću vas zamoliti da, ukoliko vam prilike dozvoljavaju, a uvažavajući vaše obaveze prema kompanijama, prema ljudima koji tamo rade i izdržavaju svoje porodice i prema državi, uključite onoliko koliko možete i u ovaj projekat - kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Ovom prilikom se obratio i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca entiteta FBiH, ističući da su aktuelne poslovne i društvene okolnosti zapravo dobra prilika za koristiti društvenoj zajednici.

- Ovaj me projekat vratio u djetinjstvo i projekat izgradnje Islamskog teološkog fakulteta kojeg se sjećam iz jedne dječačke perspektive. Sjećam se da su tada naši ljudi prodavali svoje njive i uplaćivali sredstva za pomoć izgradnji. U tom se vremenu nismo mogli osloniti na privredu, a danas, hvala Bogu, imamo kompanije spremne podržati ovaj projekat i nadam se da ćemo ako Bog da, dati svoj doprinos. Ovo je svakako jedna najdugoročnija investicija koju možemo napraviti u ovom trenutku, a ono što damo će nas negdje sačekati. Ovo je prva donatorska večera, a ideja je da ih napravimo pet u različitim gradovima - kazao je Smailbegović.

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini i jedna od rijetkih u svijetu koja u kontinuitetu radi skoro pa 490 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.