open-navfaktor-logo
search
Politička križaljka
Upražnjena hrvatska pozicija u Vladi TK: SDA prva postavila rok, DF odgovorio HDZ-u
Na sastanaku predstavnika SDA i HDZ-a u Tuzlanskom kantonu, HDZ je iznio prijedlog da ministar u Vladi TK iz reda hrvatskog naroda dođe iz ove stranke, iako ona u ovom kantonu nije parlementarna, dakle, nema niti jednog zastupnika.
29.09.2020. u 17:19
get url
text
Vlada Tuzlanskog kantona: Nema predstavnika Hrvata

VEZANI TEKST - Nikolić: Imali smo sastanak sa SDA, jasno nam je podvučeno kako nema mogućnosti da HDZ bude dio vlasti

Ovu zamisao u svojoj izjavi za Večernji list prvi je javno obznanio Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a TK Danijel Nikolić, a danas je to za Faktor potvrdio i predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Fahrudin Skopljak.

Za 60 dana

Podsjećamo, Vlada TK trenutno nema niti jednog ministra koji je Hrvat, a Ustavni sud FBiH donio je mišljenje u kojem se navodi da imenovanje Vlade TK nije u skladu s ustavom Federcije, jer u Vladi nema predstavnika hrvatskog naroda te da se to mora promijeniti u razumnom roku.

- Premijer TK Denijal Tulumović i ja imali smo sastanak s predstavnicima HDZ-a TK i tada smo im rekli da HDZ BiH u ovom momentu teško može dati ministra iz reda hrvatskog naroda, jer nemaju ruku u Skupštini TK. SDA u ovom sazivu Vlade TK ima ministra iz reda Srba i smatramo da naši koalicioni partneri trebaju ponuditi ministra iz reda hrvatskog naroda - rekao je Skopljak.

Inače, Izvršni odbor SDA TK, prošle sedmice, zadužio je premijera Tulumovića i predsjednika KO Skopljaka da u narednih 60 dana predlože način implementacije mišljenja Ustavnog suda.

- Prilikom formiranja Vlade TK SBiH i SBB istakli da nemaju u članstvu mnogo predstavnika drugih naroda, tako da bi najrelanije bilo da to urade Socijaldemokrate BiH ili Demokratska fronta. Međutim, kako god se koalicioni partneri dogovore nama neće biti problem - kaže Skopljak.

Inače Nikolić je za Večernji list rekao i da su protiv ministra iz HDZ-a predstavnici Demokratske fronte, koji, kako je kazao, ne žele ni na kakav način vidjeti nekoga iz HDZ-a BiH u Vladi TK.

Odgovor HDZ-u

Predsjednik KO DF-a TK Zlatan Begić, kaže da je tvrdnja da DF nekome ne da u Vladu, poprilično nevjerovatna, posebno kada se zna da HDZ nema niti jednog zastupnika u Skupštini TK.

- Mi smo spremni da poštujemo princip konstitutivnosti naroda i građana da bi se svi osjećali ravnopravni. Spremni smo ući u pregovore za rekonstrukciju Vlade TK, a najvažnije da da na poziciju ministra iz reda hrvatskog naroda dođe stručna i kvalifikovana osoba. Hoće li ta osoba biti iz DF-a, HDZ-a ili neke desete stranke nama je to periferno. Ne bih dozvolio da neko iz DF-a bude ministar ako je manje stručan od kandidata HDZ-a. Možda je to nadrealno, ali neko mora utrti put uz uvažavanje ustavnih obaveza - kaže Begić i dodaje da je HDZ treba početi razmišljati o tome da krenu s provođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, inače član Socijaldemokrata BiH, kaže za HDZ nema prostora u Vladi TK iz prostog razloga što oni nisu dio parlementarne većine i nemaju zastupnika u Kantonalnoj skupštini.

- U prvoj rekonstrukciji Vlade TK vodit ćemo računa da u sastav uđe predstavnik Hrvata. Međutim, ranije smo imali pripravnike na poziciji ministra samo da bi se zadovoljio princip nacionalne zastupljenosti. To nećemo dozvoliti. Lokalni izbori su veoma blizu, a možda upravo tada bude otvoreno mjesto za prvu rekonstrukciju Vlade TK - navodi Vujović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.