open-navfaktor-logo
search
Saopćenje za javnost
Upravni odbor: Pejka Medić vodi kampanju protiv BHRT-a, oglas za direktora BH Radija 1 je legalan
Upravni odbor BHRT-a i generalni direktor Belmin Karamehmedović uputili su saopćenje za javnost povodom, kako ističu, netačnih navoda u pojedinim medijima da je raspisani konkurs za izbor direktora BH Radija 1 iliegalan.  
07.05.2022. u 12:04
get url
text

- Obraćamo se javnosti povodom raspisivanja Javnog oglasa za poziciju direktora Sektora, Radija Bosne i Hercegovine (BHR1), i objave netačnih informacija u pojedinim medijima kako je riječ o "ilegalnom kunkursu" koji je raspisao generalni direktor BHRT-a, bez Odluke Upravnog odbora. Također u ovoj kampanji, još jednoj protiv BHRT-a koju vodi direktorica BHR1 Pejka Medić, kao ključni argument navodi se tvrdnja direktorice da raspisivanju javnog oglasa za popunu pozicije direktora BHT1 nije prethodila Odluka Upravnog odbora. Ovdje je riječ o nepoznavanju zakonske i statutarne materije po kojoj radi BHRT, čije je poznavanje, po sklopljenom ugovoru o radu sa BHRT-om obaveza aktualne direktorice BH Radija 1 Pejke Medić i gruboj politizaciji redovne procedure koja je u potpunosti zasnovana na zakonu i općim aktima BHRT-a – stoji u saopćenju.

VEZANI TEKST - Reakcije na odluku Pejke Medić: "Sve je počelo od sadržaja o Srebrenici koji joj nisu po volji"

Dalje ističu da je raspivanje oglasa za popunu pozicije direktora Sektora – direktora BHR1, učinjeno po važećim općim aktima s obzirom na to da aktualnoj direktorici BHR1 ističe mandat 12. juna 2022. i da je BHRT u obavezi na vrijeme pokrenuti proceduru za imenovanje direktora BH Radija 1 (raspisati Oglas, formirati Komisiju, obaviti razgovore s kandidatima, predložiti Upravnom odboru listu najuspješnijih kandidata i na koncu, imenovati direktora).

- Prema Zakonu o javnom radiotelevizijskom servisu Bosne i Hercegovine, Radioteleviziji BiH - BHRT (Sl.glasnik BiH, 78/05) imenovanje najodgovornijih rukovodnih pozicija isključiva je nadležnost generalnog direktora. U članu 32. alineja 3. doslovno piše: "Generalni direktor imenuje rukovodno osoblje u skladu sa najvišim profesionalnim standardima i na način propisan Statutom". Ni Zakon, a ni Statut, niti bilo koji drugi opći akt BHRT-a ne propisuju nikakvu nadležnost Upravnog odbora u proceduri izbora rukovodnog osoblja. Upravni odbor nadležan je jedino za izbor i imenovanje generalnog direktora BHRT-a (član 29. tačka g.). Za raspisivanje javnog oglasa za popunu bilo kojeg radnog mjesta (rukovodno osoblje) nije potrebna odluka Upravnog odbora. To je isključivo nadležnost generalnog direktora. Statut je u članu 48. propisao učešće u proceduri Upravnog odbora samo kod imenovanja generalnog direktora: "Generalni direktor imenuje se na osnovu javnog konkursa i prema postupku koji je utvrđen Odlukom Upravnog odbora" – stoji dalje u dopisu medijima.

Pejka Medić

Na kraju zaključuju, raspisivanje javnog oglasa, izbor i imenovanje direktora Sektora Radija i Televizije, rukovodioca muzičke produkcije i urednika programa (ukupno osam pozicija) jeste isključiva nadležnost generalnog direktora.

- Upravni odbor po Zakonu o BHRT-u daje prethodnu saglanost za imenovanje, a da bi odluka bila punovažna u skladu sa članom 29. tačka h. potrebna su tri (3) glasa članova UO. Statut BHRT-a je proširio ovu odredbu na način da od generalnog direktora traži da Upravnom odboru predloži tri kandidata za funkciju direktora Sektora.Pozivanje na analogiju iz dva ranija slučaja po kojima je Upravni odbor naložio raspisivanje javnog oglasa za izbor i imenovanje direktora Sektora Televizije, u slučaju raspisivanja javnog oglasa za direktora Radija, ne može služiti kao argument. Javnost treba znati da, kod pozicije direktora Televizije u tim slučajevima nije došlo do isteka mandata, nego je ta pozicija radi ranijeg prekida mandata bila upražnjena u dužem periodu, pa su tu funkciju obavljali pojedini urednici BHT1 po „ovlaštenju generalnog direktora” zbog čega je Upravni odbor tražio da se procedura ubrza i raspiše javni oglas kako bi ovu funkciju obavljala osoba u punom kapacitetu. Aktuelna objava javnog oglasa za popunu pozicije direktora Sektora - BHR1 u skladu je sa Zakonom i Statutom i ovlaštenjima generalnog direktora BHRT-a – stoji u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a i generalnog direktora Belmina Karamehmedovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.