open-navfaktor-logo
search
18. rođendan
Uprava za indirektno oporezivanje ključna je za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH
Uprava za indirektno oporezivanje obilježila je jučer u Banjoj Luci 18. godišnjicu postojanja. Sve prethodne godine, pa i ovu 2021. godinu, Uprava je dokazala da je ključna institucija za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.
30.12.2021. u 09:46
get url
text
Uprava za indirektno oporezivanje BiH

Zaključno sa 29. novembrom Uprava za indirektno oporezivanje prikupila je na Jedinstveni račun 8 milijardi i 372 miliona maraka, što je više za čak 1 milijardu i 143 miliona KM u odnosu na 2020. godinu, odnosno više za 386 miliona KM u odnosu na ranije rekordnu 2019. godinu.

- Ovo je prvi put od uspostave UIO da je prikupljeno više od 8 milijardi KM, tačnije do kraja godine će biti prikupljeno i raspoređeno nešto više od 8,4 milijarde KM. Iako smo posljednjih mjeseci vrlo često neosnovano napadani, naši rezultati potvrđuju da je Uprava najbolja institucija u Bosni i Hercegovini. Sav višak prikupljenih prihoda je raspoređen entitetima i Brčko distriktu, dok su institucije BiH dobile isto novca kao svih prethodnih godina - rekao je na svečanosti Miro Džakula direktor UIO.

Direktor Džakula je dodao da sve službenike u UIO ostvareni rezultati i obavezuju da svaki zaposleni i u narednoj godini maksimalno ozbiljno pristupi svakom poslovnom procesu kako bi rezultati bili još bolji, ali da se svakako u 2022. godini mora poboljšati status službenika Uprave i njihova primanja zato što to ova institucija i njeni zaposleni zaslužuju.  

Na svečanosti i ove godine su dodijeljene nagrade najboljim službenicima u Upravi. Za radnika godine proglašen je šef carinske ispostave Bijeljina Nedžad Šečić, dok je nagradu za posebnu pomoć i doprinos razvoju Uprave ove godine dobila  Dijana Sikima uime Delegacije Evropske unije u BiH za veliku pomoć koju je EU pružila UIO sve prethodne godine.

Službenici koji su u 2021. godini nagrađeni: Nedžad Šečić, Zora Aleksić, Mima Mihajlica, Anes Muslimović, Alma Pilav, Mirza Alijagić, Sabina Kuršumović, Aldin Sedić, Slobodanka Nešić, Amira Obarčanin, Igor Valentić, Denis Bošnjaković, Dražen Dabić, Ilija Anić, Dragana Vuković, Meliha Hadžić, Milenko Počuč, Zorica Sandić, Spomenka Milošević, Meliha Ohranović, Katarina Sesar, Selveta Mahmutbegović, Nedeljko Salamić, Almir Podrug, Bojana Savić, Nedžad Mujaković, Boris Gluhović, Haris Alajbegović, Ines Blažević, Saša Vrhovac, Armina Pašić, Osman Ćehajić, Branislav Ćorić, Mićo Kukolj, Jasmin Hrvatović i Samel Starčević, navodi se u saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.