open-navfaktor-logo
search
Privremena poravnanja
Uprava za indirektno oporezivanje BiH usvojila koeficijente za raspodjelu prihoda
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) usvojio je u utorak Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava s Jedinstvenog računa za razdoblje april - juni 2022. godine po kojoj Federaciji BiH pripada 63,01 posto, Republici Srpskoj 33,44 posto te Brčko Distriktu BiH 3,55 posto.
22.03.2022. u 15:42
get url
text
Upravni odbor UIO BiH
Upravni odbor UIO BiH

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka kojom se utvrđuje iznos drugog privremenog poravnanja raspodjele preostalog iznosa neindirektnih poreza između FBiH i Republike Srpske za 2021. godinu, te način njezine realizacije, saopćeno je iz UINO-a.

Na ime drugog privremenog poravnanja preostalog iznosa neindirektnih poreza za 2021. godinu, Republika Srpska dužna je isplatiti 9.281.415,35 maraka Federaciji BiH.

Članovi Upravnog odbora UINO-a danas nisu usvojili prijedlog odluke o privremenoj raspodjeli dijela prihoda od cestarina za izgradnju autocesta i cesta jer nije bilo suglasnosti među entitetima.

S obzirom na to da već duže vrijeme ne postoji suglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, UO je ranije usvojio zaključak o formiranju radne grupe koja će nakon svih analiza ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od cestarine.

Upravni odbor usvojio je i odluku o visini stope kompenzatorne kamate koja iznosi 12 posto i odnosi se na prvih šest mjeseci ove godine.

Upravni odbor UINO-a danas je odobrio mišljenje dano na Prijedlog odluke o carinskoj tarifi za 2022. godinu. Također, usvojeno je izvještaj o radu UINO-a za 2021. godinu.

Upravni odbor primio je k znanju mišljenje Uprave na izmjene i dopune Zakona o PDV-u i Zakona o trošarinama u BiH. Mišljenje UINO već je dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH sa svim analizama i procjenama u vezi s ovim zakonima, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.