open-navfaktor-logo
search
Izvještaj
Upozorili revizori: Vodovod i kanalizacija Kiseljak bespravno koristi vodu iz bušotina
Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Kiseljak bespravno koristi vodu iz bušotina, bez prethodno pribavljenih vodnih dozvola u skladu s odredbama Zakona o vodama Srednjobosanskog kantona, upozorili su federalni revizori.
04.10.2021. u 08:30
get url
text
Ilustracija

Pri tome, na tim "spornim" izvorištima nisu imali postavljene ni vodomjere pa ne postoji pouzdan podatak o ukupno zahvaćenoj vodi.

Ne vode se ni adekvatne evidencije o ostvarenim gubicima na vodovodnoj mreži i bespravnim priključcima, što može utjecati na ostvarene prihode JP Vodovod i kanalizacija Kiseljak.

Sve ove zamjerke iznesene su u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH, objavljenom prije nekoliko dana.

Preduzeće Vodovod i kanalizacija Kiseljak je u stopostotnom vlasništvu Općine Kiseljak, koja ima učešće u osnovnom kapitalu od 2.000 KM. Firma ostvaruje prihode od isporuka vode, odvođenja otpadnih voda (kanalizacija), odvoza smeća, izgradnje i održavanja infrastrukture iz oblasti vodoprivrede, izrade kućnih priključaka za vodu, održavanja groblja i izrade grobnih mjesta na području općine Kiseljak.

- Društvo putem softvera kontinuirano prati podatke iz vodovodne mreže i instalirano je 18 zonskih mjerača protoka vode, ali nije u mogućnosti u potpunosti izvršit praćenje i kontrolu između količine zahvaćene i fakturirane vode. Sačinjavaju se mjesečna izvješća o količini zahvaćene vode sa sedam izvorišta (Čubren, Grahovci, Potkraj, Vrbovnik, Doci, Studenac i Park), za koja ima vodnu dozvolu. Međutim, Društvo koristi vodu iz pet bušotina, za koje nema vodnu dozvolu, niti ima instalirane vodomjere – piše u revizorskom izvještaju.

Nadalje se navodi da je revizorima ovo javno preduzeće naknadno dostavilo dva rješenja iz 2016. godine o vodnim dozvolama za eksploatacijski bunar i pumpnu stanicu u mjestu Lug. Međutim, te su dozvole izdane Općini Kiseljak, bez mogućnosti prijenosa prava na druga fizička i pravna lica. Također, tek u ovoj godini ugrađeni su vodomjeri i preduzeće je uputilo zahtjev osnivaču za reguliranje prava na korištenje izvorišta i izdavanja vodne dozvole.

- Izvršili smo analizu zahvaćene i isporučene vode krajnjim korisnicima i utvrdili da je tokom godine zahvaćeno 346.538 metara kubnih, dok je krajnjim korisnicima fakturirano 351.549 metara kubnih, odnosno 5.011 kubika više od ukupno zahvaćene vode. Navedeno je posljedica toga da Društvo koristi vodu iz pet bušotina, na kojima nisu instalirani vodomjeri i za koje nemaju vodnu dozvolu, zbog čega Društvo nema ni adekvatne evidencije o ostvarenim gubicima, niti se oni mogu pouzdano izmjeriti – dalje su napisali revizori.

Istakli su da ova njihova analiza koju su izvršili "ukazuje na to da Društvo bespravno koristi vodu iz bušotina, bez prethodno pribavljenih vodnih dozvola u skladu sa odredbama Zakona o vodama Srednjobosanskog kantona, na čijim izvorištima nisu postavljeni vodomjeri".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.