open-navfaktor-logo
search
Treba biti oprezan
Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije: Nije vrijeme za ublažavanje mjera borbe protiv koronavirusa
Šef ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu kaže da trend pada stope porasta novih slučajeva koronavirusa ne znači da je vrijeme za ublažavanje mjera koje imaju za cilj da zaustave  širenje virusa.
08.04.2020. u 15:30
get url
text

Doktor Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu, takođe je rekao da neke zemlje "doživljavaju nagli porast slučajeva ili novi porast" i pozvao je da se nastavi biti na oprezu.

Napomenuo je da su mnoge zemlje poduzele mjere zatvaranja škola i preduzeća.

- Još uvijek imamo dug put borbe protiv ove bolesti i napredak koji smo do sada postigli u borbi protiv virusa izuzetno je krhak. Misliti da se približavamo krajnjoj tački je veoma opasno. Virus ne ostavlja prostora za greške - rekao je on, prenosi AP.

Razmatranje mjere ublažavanja obustava rada ili fizičkog distanciranja "zahtijeva vrlo pažljivo promišljanje", poput razmatranja da li su zdravstveni sistemi spremni.

- Mnogi od nas raduju se slavljenju Uskrsa uz bolje vrijeme, ali ovo nije vrijeme da se prestanemo čuvati. Moramo se nastaviti boriti  rekao je Kluge na konferenciji za novinare iz Kopenhagena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.