open-navfaktor-logo
search
Moguća zloupotreba
Upozorenje SAD-a: Kineski dronovi mogu se koristiti za špijuniranje
Američko Ministarstvo nacionalne sigurnosti izdalo je upozorenje u kojem navodi da bespilotne letjelice kineske proizvodnje donose potencijalni rizik za važne podatke
21.05.2019. u 17:27
get url
text
Dron

Sjedinjene Američke Države su upozorile da se bespilotne letjelice proizvedene u Kini mogu koristiti za špijuniranje i tako omogućiti Pekingu pristup važnim podacima.

Američko Ministarstvo nacionalne sigurnosti (DHS) izdalo je upozorenje u kojem navodi da bespilotne letjelice kineske proizvodnje donose potencijalni rizik za važne podatke.

Ne navodi se ime nijednog proizvođača, ali 70 posto civilnih dronova u svijetu proizvodi kineski DJI, inače najveći proizvođač dronova.

- Američka vlada je vrlo zabrinuta zbog tehnoloških proizvoda koji prenose američke podatke na teritorij autoritarne države i obavještajnim službama omogućuju slobodan pristup tim podacima ili njihovu zloupotrebu na neki drugi način - navodi se u saopćenju američkog Ministarstva nacionalne sigurnosti.

Administracija Donalda Trumpa je prošle sedmice pod izgovorom nacionalne sigurnosti zabranila američkim kompanijama da prodaju najnoviju opremu Huaweija kojeg optužuje  špijuniranje u korist Pekinga.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.