- Ovaj problem imamo svake godine, ali ovoga puta počeo je neuobičajeno rano. Evo jutros u pet gradova imamo 10 takvih požara, a jučer ih je bilo 11 i taj broj će u narednim danima eksponencijalno rasti. Zbog toga smo odlučili da djelujemo preventivno - kaže Mirza Džinović, direktor KUCZ-a TK.

On ističe da postoji opasnost po ljudske živote, materijalna dobra, divlje životinje, šume, kao i mogućnost zagađenja zraka.

- Stvaraju se ozbiljne materijalne štete i velika opasnost. Samo jedan običan izlazak vatrogasaca na teren košta 400 KM, da ne govorimo o šumskim požarima većih razmjera, koje smo također imali na našem području - navodi Džinović.

Kantonalna uprava civilne zaštite upozorava na zabranu loženja otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume. Fizičko lice koje loži vatru suprotno propisanoj odredbi Zakona o šumama TK može biti kažnjeno novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM. Također, Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine propisane su kazne zatvora i novčane kazne u slučaju da požar prouzrokuje veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote.

- Mole se građani da ukoliko uoče šumski požar ili požar koji prijeti da će se prenijeti na šumu, odmah o tome obavijeste vatrogasnu jedinicu na broj 123, policijsku stanicu na broj 122 ili civilnu zaštitu na broj 121. Pravovremena reakcija veoma je važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara - poručuju iz KUCZ-a TK.