open-navfaktor-logo
search
Velika zabrinutost
Upozorenje 1.200 naučnika: Ukidanje mjera u Engleskoj protiv COVID-19, prijetnja je cijelom svijetu
Plan britanskog premijera Borisa Johnsona o ukidanju praktički svih mjera u Engleskoj u ponedjeljak je prijetnja cijelom svijetu, tvrdi 1.200 svjetskih naučnika.
16.07.2021. u 18:01
get url
text
Boris Johnson

Taj plan ujedno stvara plodno tlo za pojavu varijanti koronavirusa koje su otporne na vakcine, tvrde naučnici.

U pismu poslanom uglednom medicinskom časopisu Lancet, koje potpisuje 1.200 naučnika, uključujući vladine savjetnike iz Novog Zelanda, Izraela i Italije, stoji kako bi pozicija Britanije kao ključne za globalni promet značila da bi se svaka nova varijanta koronavirusa iz te zemlje mogla brzo proširiti ostatkom svijeta. Naučnici su, navodi Guardian, izuzetno zabrinuti zbog Johnsonova plana.

Pismo je poslano nakon što je održan hitni sastanak naučnika i ljekara koji se bave problematikom pandemije koronavirusa.

Michael Baker, profesor javnog zdravstva na novozelandskom Univerzitetu Otag i član savjetodavne grupe novozelandskog Ministarstva zdravstva, na summitu je rekao kako su na Novom Zelandu uvijek gledali Ujedinjeno Kraljevstvo kao primjer vodstva i naučne stručnosti.

- Upravo zato je tako nevjerovatno da oni sami ne prate osnovne principe javnog zdravstva - rekao je Baker.

Na summitu je bio i José Martin-Moreno sa Univerziteta u Valenciji, ujedno i savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije.

- Ne razumijemo zašto se ovo događa uprkos svim naučnim činjenicama i znanju kojim raspolažemo - rekao je Martin-Moreno.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.