open-navfaktor-logo
search
Reprezentacija Finske
Upoznajte "Sove": Fudbal u zemlji hiljadu jezera daleko je od najpopularnijeg sporta
Prema FIFA-inoj rang-listi Finska je trenutno 60. selekcija svijeta
07.06.2019. u 11:06
get url
text

Fudbalska reprezentacija Finske naredni je rival Zmajevima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Drugi međusobni duel u historiji, Finska i BiH će odigrati u subotu od 18 sati u Tampereu.

Prema FIFA-inoj rang-listi Finska je trenutno 60. selekcija svijeta, što je za 25 pozicija slabiji plasman u odnosu na bh. tim.

Finska se u svojoj fudbalskoj historiji nikada nije plasirala na Evropsko ili Svjetsko prvenstvo. Sudjelovala je na četiri Olimpijska turnira.

Fudbal za Fince nije najvažnija sporedna stvar na svijetu. U zemlji hiljadu jezera fudbal značajno zaostaje za sportovima poput hokeja na ledu ili nordijskog skijanja.

Finska fudbalska reprezentacija ima nadimak "Huuhkajat" (Euroazijske sove"). Nadimak su dobili od euroazijske sove "Bubi" koja živi na tornju Olimpijskog stadiona u Helsinkiju. Sova se prvi put "javno" pojavila na stadionu 2008. godine na kvalifikacijskoj utakmici između Finske i Belgije. Sovina prisutnost nakratko je prekinula meč, a kada je duel nastavljen, Finska je nadigrala Belgiju rezultatom 2:0. Mnogi vjeruju da im je upravo sova Bubi pomogla.

Roster Finske prema specijaliziranom portalu Transfermarkt vrijedi 24,80 miliona eura. Zanimljivo, najskuplji u ekipi je čuvar mreže Bayer Leverskusena Lukas Hradecky.

Najbolji Finac trenutno je golgeter Teemu Pukki. Igra za Norwich zajedno s našim Mariom Vrančićemn.

Pukki je za reprezentaciju odigrao 71 utakmicu i postigao 15 pogodaka. Treći je najbolji strijelac Finske svih vremena. Ispred njega su Mikael Forssell sa 28, Jari Litmanen sa 25 i Jonatan Johansson sa 18 pogodaka.

Najviše nastupa za Finske ima Jari Litmanen (136). Slijede Jonatan Johansson (107), Sami Jypia (105). Joonas Kolkka (98) i Ari Hjelm (95).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.