open-navfaktor-logo
search
Protest
Upotrebljeni suzavac i zvučne bombe: U Grčkoj se sukobili policija i protivnici vakcinacije protiv COVID-19
U Grčkoj je došlo do sukoba policije i demonstranata tokom protesta kojim se željelo iskazati protivljenje odluci vlasti kojom u toj zemlje vakcinisanje protiv COVID-19 postaje obavezno.
21.07.2021. u 22:21
get url
text

Stotine ljudi okupile su se na trgu Syntagma u centru glavnog grada Atine u znak protesta protiv vladinog obaveznog programa vakcinisanja.

Policija je intervenisala upotrebom suzavca i zvučnih bombi nakon što su demonstranti noseći grčke zastave, velike križeve i ikone bacali kamenje i boce s vodom na sigurnosne snage.

Na protestu se mogao primjetiti i značajan broj sveštenika.

Osim toga, došlo je do kraćeg sukoba između ljevičarske grupe koja je reagovala na grupu demonstranata protiv vakcinisanja okupljenih ispred Univerziteta u Atini.

Jedna osoba je povrijeđena u incidentu kada su grupe međusobno jedni na druge počeli bacati kamenje, a policija je privela pet osoba.

Demonstranti protiv vakcina također su održali protest u Solunu, drugom po veličini gradu u zemlji, tokom kojeg su se mogli vidjeti transparenti: "Ne obaveznom vakcinisanju".

Grčki premijer Kiryakos Mitsotakis najavio je da će od 1. septembra vakcina protiv COVID-19 biti obvezna za zaposlenike u javnom zdravstvu i osoblje staračkih domova.

Objašnjavajući da će se potvrda o vakcinisanju, koja se primjenjuje u mnogim evropskim zemljama, primjenjivati ​​i u Grčkoj, Mitsotakis je izjavio da će od 16. jula samo vakcinisanim osobama biti omogućen ulazak u zatvorena mjesta kao što su pozorišta, teretane i mjesta zabave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.