open-navfaktor-logo
search
Odgovoraju
Uposlenici Zavoda "Pazarić": Pozivamo Sabinu Ćudić da volontira kod nas i da kaže sve o fotografijama
Umjesto organiziranja medijskih istupa na kojem se prezentiraju fotografije ove vrste, pozivamo gđu Ćudić da volontira u Zavodu, te na taj način pokaže brigu i senzibilitet, stoji u saopćenju uposlenika
22.11.2019. u 17:01
get url
text

Povodom izjave Sabina Ćudić koju je iznijela na press konferenciji u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, dana 20. 11. 2019. godine, a koja se odnosi na tretman korisnika JU Zavoda Pazarić, Vijeće uposlenika JU Zavoda Pazarić se oglasilo. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

-U skladu sa pravilima struke fizička imobilizacija osoba koje svojim ponašanjem ugrožavaju svoj tjelesni integritet, ili integritet drugih se primjenjuje na potpuno restriktivan način, u slučajevima kada druge poduzete mjere ne daju rezultate. Kako nismo imali saznanja o mogućoj zloupotrebi ovih pravila, tražimo od gđe Ćudić da nam dostavi sve informacije kojima rasplaže vezano za ovaj nehumani čin. S obzirom da su njoj dostavljene fotografije, te osoba koja ih je snimila zasigurno raspolaže i informacijama ko je vezao djecu, u cilju njihove zaštite, smatramo da je njena obaveza da iznese i ostale informacije, kako bi i nadležne institucije kao i Zavod poduzeli odgovarajuće radnje na spriječavanju i sankcionisanju odgovornih.

Umjesto organiziranja medijskih istupa na kojem se prezentiraju fotografije ove vrste, pozivamo gđu Ćudić da volontira u Zavodu, te na taj način pokaže brigu i senzibilitet. Da u tom, kako kaže, "modernom logoru" osjeti i doživi i situaciju kako je kada jedna njegovateljica radi sa velikom grupom ljudi sa teškim smetnjama u psiho-fizičkom razvoju. Kao zastupnica koja vodi brigu o ljudima sa invaliditetom davno je trebala postaviti pitanje zašto nisu osigurani uvjeti za sprovođenje Pravilnika o standardima za rad i pružanje usluga u ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH. Na taj način bi u skladu sa svojim zastupničkim angažmanom činila život kvalitetnijim i dostojanstvenijim kako korisnicima, tako i uposlenicima, a ne organiziranjem "predstave za javnost". Nažalost, najviše za onu političku javnost - navodi se. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.