open-navfaktor-logo
search
Hitna pomoć KS
Uposlenici se žale na rad direktora; Zalihić: Trpim strahovit pritisak da unaprijedim osobu na mjesto koje ničim ne zaslužuje
U redakciju Faktora stiglo je otvoreno pismo potpisano kao - uposlenici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo - u kojem je istaknuto nezadovoljstvo ponašanjem i rukovođenjem direktora ove zdravstvene ustanove dr. Adema Zalihića.
05.08.2020. u 13:49
get url
text

U pismu stoji:

"Želimo da vas obavijestimo o krajnje alarmantnom i opasnom stanju koje vlada u Hitnoj pomoći u Sarajevu. Imamo novozaražene, među kojima je i glavni HMT instruktor Sedin Popara. Kao što znate, direktor Adem Zalihić već je prebolovao ovaj virus. Međutim, imamo veliki problem upravo sa direktorom (brojne su kontroverze po pitanju njegovog shvatanja i pogleda na ovaj virus). Mi tvrdimo da direktor Adem Zalihić nema znanje ni kapacitet da se iznese sa ovim (to je dokazao time što je zarazio sebe, svoju suprugu, djecu i par uposlenika). Mediji su već pisali o tome, međutim bitno je za ovu priču podsjetiti da je dr. Zalihić prvi unio koronavirus u našu ustanovu. Njegova tvrdoglavost je posebna priča i samo nam odmaže u svemu ovome.

Mi imamo vrhunske stručnjake sa idejama koje bi bile jako korisne, ali se boje iznijeti svoje mišljenje jer znaju da slijedi disciplinska prijava od direktora. Upravo je instruktor Sedin Popara išao u Novi Pazar sa direktorom Zalihićem gdje se nisu pridržavali osnovnih smjernica koje štite od pandemije, a to je obavezno nošenje maski. Žalosti nas vidjeti dvoličnost koju iskazuje direktor Zalihić kada u javnosti savjetuje obavezno nošenje maski, a onda dođu slike iz Novog Pazara na kojima vidimo sve suprotno savjetima.

Nakon što su se direktor Adem Zalihić i HMT instruktor Sedin Popara vratili iz Novog Pazara, vratila se i zaraza (javno su se slikali sa Muamerom Zukorlićem i brojnim drugim ljudima gdje se jasno vidi nepoštivanje propisane distance i stavljanja maski u zatvorenom prostoru). Stanje je krajnje ozbiljno i mi vas molimo da nam pomognete tako što ćete ovo prenijeti građanima i onima koji bi trebali brinuti o Hitnoj pomoći. Ne možemo da se pomirimo sa činjenicom da smo ostavljeni i prepušteni na milost i nemilost sudbini. Vozači u Hitnoj pomoći prošle sedmice požalili su se direktoru na neadekvatnu opremljenost, a on se izderao na njih i rekao da će biti onako kako on kaže.

Ovim putem molimo našeg osnivača Skupštinu Kantona Sarajevo, kao i naše resorno ministarstvo, da što prije reaguju jer u Hitnoj pomoći vlada opći haos i panika koja je pojačana usljed pritiska direktora. Apsolutno svakoga ko pokuša sugerisati direktoru na bilo koji način on naziva "zlonamjernikom" i time sagovornika okreće protiv sebi odanih klimoglavaca koji su zajedno sa njim doprinijeli tome da Hitna pomoć postane rasadnik virusa", stoji u otvorenom pismu.

Komentar na ovo pismo zatražili smo i od dr. Adema Zalihića, direktora Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć KS, koji nam je kazao kako već dvije i po godine, otkako obavlja funkciju direktora, trpi strahovit pritisak od svih struktura u gradu da unaprijedi osobu na mjesto koje, kako kaže, ničim ne zaslužuje.

Dr. Adem Zalihić

- Uporno i kategorički to odbijam napraviti zbog ovog grada, naroda i ove države. Ja sam, kada sam došao na čelo Zavoda, rekao da za svog mandata neću nikada imenovati nekoga na poziciju ako to ne zaslužuje svojim obrazovanjem, znanjem i radom – naveo je Zalihić.

On je pozvao sve, kako je kazao, dobronamjerne medije i novinare da dođu u Zavod i utvrde sve što je izneseno u pismu.

- Apsolutno smatram da niko od uposlenika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, pogotovo od medicinskog osoblja, ne stoji iza toga niti se kada žalio. Radi se o lažnom predstavljanju i sakrivanju iza uposlenika jer su mi mnogi od naših radnika već pisali da im je krivo i pretpostavljaju o kojoj se osobi radi. Oni koji iza ovog stoje žele me u javnosti predstaviti kao diktatora jer ne ispunjavam želje nalogodavaca. No, moja poruka njima je – nikada neću posustati, pogotovo zbog svega što sam preživio u ovo vrijeme korone. Nema kalkulacija sa mnom i niko me u ovom gradu ne može prisiliti da uradim tako nešto – poručio je Zalihić.

Sve je, ističe, počelo onog trenutka kada je izjavio da nikome u Hitnoj pomoći neće tolerisati nerad.

- Ima tu možda još nekih nezadovoljnika koji su navikli da otuđuju stvari sa radnog mjesta, nakon čega su procesuirani i dobili teže povrede radne obaveze. Ima onih koji hoće plaću, ali ne žele raditi. Zbog 99 posto uposlenika u Zavodu koji su pošteni, čestiti i marljivi radnici, oni koji svoju plaću krvavo zarađuju, neću dozvoliti onima koji spadaju u taj jedan posto da za nerad primaju plaću i otuđuju stvari iz Hitne pomoći - zaključio je Zalihić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.