open-navfaktor-logo
search
Zbog neisplaćenih plaća
Uposlenici Doma zdravlja Drvar ostaju u štrajku do ispunjenja uvjeta
Uposlenici Doma zdravlja Drvar nastavit će pružati zdravstvene usluge svojim pacijentima, posebno oboljelim od covida-19, no i dalje ostaju u generalnom štrajku u kojem su od 15. aprila.
17.04.2021. u 14:23
get url
text
Dom zdravlja Drvar

- Naši sugrađani ne trebaju biti zabrinuti. U štrajku nećemo zanemariti potrebe oboljelih niti prestati pružati sve potrebne usluge pacijentima jer je ljudski život najvažniji - kazala je za Fenu Marija Habek ispred Sindikata doma zdravlja Drvar.

Podsjetila je kako je spomenuti sindikat 22. marta održao štrajk upozorenja sa zahtjevima da se zdravstvenima radnicima isplati šest zaostalih plaća i ostalih dugovanja. Također, tražili su i isplatu plaća u 100 postotnom iznosu, uplatu doprinosa, retroaktivnu isplatu za rad u "covid ambulanti" te reorganizaciju i bolje uvjete rada.

- Zadnju plaću smo primili početkom marta, odnosno samo pola plaće. Žalosno je da ne možemo ostvariti svoje osnovno pravo, a to je da budemo plaćeni za svoj rad, i to u vrijeme pandemije kada izlažemo svoje živote da bismo spašavali druge - poručila je Habek.

Osvrnula se i na odnos nadležnih institucija prema zdravstvenim radnicima i njihovih zahtjevima, demantiravši pritom napise u pojedinim medijima da Sindikat uposlenih u Domu zdravlja Drvar traži smjenu resornog ministra.

- Svjesni smo da je Vlada formirana prije četiri mjeseca i da krivca ne možemo isključivo tražiti u novom sazivu. Isto tako, smo svjesni da se Vlada ne može ograditi od problema jer stupanjem na svoje pozicije preuzimaju stvarno stanje u kantonu, tako da očekujemo da će u saradnji sa sindikatom pronaći rješenje - naglasila je Habek.

Podsjetila je kako je održan sastanak ministra i radnika, kao i sastanak predstavnika sindikata i lokalne i kantonalne vlasti gdje su predložen određena rješenja.

- No, dok se sve ne riješi, odnosno ne ispune naši zahtjevi, mi nastavljamo s generalnim štrajkom - kazala je Habek.

Smatra kako je općenito, glavni problem u zdravstvu nedovoljno finansiranje zdravstvenih ustanova.

- Taj problem se godinama provlači kroz naš zdravstveni sistem i dolazi do kulminacije, nažalost, prvo u našoj ustanovi. Drugi problem je izostanak kaznene odgovornosti za osobe koje su radile na štetu nas uposlenika, a samim tim u konačnici i na štetu pacijenata - kazala je na kraju Habek.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.