open-navfaktor-logo
search
Predmet Respiratori
Uposlenica Ureda premijera Novalića svjedočila kako je tekla komunikacija s Hodžićem
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori" u kojem su optuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić koji je za potrebe Federacije u vrijeme pandemije koronavirusa nabavio sporne respiratore.
02.04.2021. u 17:46
get url
text

Danas je pred Sudom svjedočila Bahra Džaka, koja radi u Uredu premijera Federacije na administrativno-tehničkim poslovima.

Ona je na početku zatražila da joj Sud dodijeli mjere zaštite kako bi, kaže, zaštitila zdravlje svoje porodice, zatraživši da se njeno ime ne spominje na suđenju. Međutim, sutkinja Džemila Begović je kazala da Džaka iznosi svoje želje, te da zbog nepostojanja dovoljno dokaza, Sud ne može udovoljiti njenom zahtjevu.

Najviše pitanja tužilaca, koji nisu danas završili ispitivanje svjedoka, odnosilo se na rad Džake s premijerom i o njenoj komunikaciji s Hodžićem.

Kako je danas ispričala Džaka, ona Fikreta Hodžića lično nikad nije upoznala, a samo ga je jednom vidjela u holu zgrade Vlade, da je on izlazio, a ona ulazila, a da je prehthodno s njim komunicirala telefonom i putem viber poruka.

Hodžićeva ponuda proslijeđena Zavodu

Sa Hodžićem se, kaže, prvi put čula, nakon što je on poslao ponudu za respiratore, te je nazvao da pita da li je stigla ta ponuda. Ta ponuda proslijeđena je, kako je potvrdila, sa privatnog gmaila premijera Novalića na službeni email Ureda, koji otvaraju ona ili Lejla Hadžimujić.

Ponudu je zatim proslijedila Zavodu za javno zdravstvo FBiH, jer su, po uputama premijera, inače sve ponude za nabavku medicinske opreme proslijeđivali njima. Kazala je da je to učinila po automatizmu, te da o tome nije razgovarala sa premijerom.

Nakon toga je nekoliko puta razgovarala sa Hodžićem, vezano za tu ponudu.

Na pitanje tužioca da li je ta komunikacija bila po nalogu premijera kazala je da to nije bilo na način da joj je premijer rekao" Evo ti broj, komuniciraj", već da je to išlo tako "što bi Fikret nazvao, ona prenijela, dala povratnu informaciju, prenijela i slično".

Rekla je da je premijera obavještavala o svemu što je znala u vezi s ponudom koju je na službenu e-mail adresu dostavio Hodžić.

Svjedokinja je ispričala da je od Fikreta Hodžića došla još jedna ponuda, koja se tiče nabavke zaštitne opreme, da misli da je nisu ni obradili niti proslijedili dalje. Rekla je da nije sigurna da li je o toj ponudi upoznala premijera, "ali je sigurno morao biti upoznat Hasan Ganibegović". (Tadašnji šef Ureda premijera FBiH, op.a.).

Bahra Džaka (desno) dolazi u Sud BiH

Tužilac je svjedokinji predočio i email poslan 1. aprila prošle godine s  Hodžićevog emaila na email Ureda premijera u kojem se navodi: "Poštovani, u skladu sa telefonskim razgovorom, šaljem Vam par informacija...", u kojem se govori šta su invazivni, a šta neinvazivni respiratori, sa prilogom u kojem su dva tipa respiraotora.

Ona je kazala da je taj email bio za nju, da je ona zamolila Hodžića da joj to pošalje, kako bi se ona upoznala o čemu se tu radi, da bi znala o čemu govori, te da joj je žao što je nastala zabuna oko tog emaila.

Viber prepiska

- Za to sam ga sama zamolila, radi informacije više. To je bila informacija za mene i nisam je proslijedila nigdje - kazala je Džaka.

Rekla je da je moguće da je u komunikaciji putem vibera razgovarala sa premijerom i o respiratorima, ali se ne može sa sigurnošću sjetiti.

Tužilac je tada prezentirao poruku koju je ona viberom poslala premijeru Novaliću u kojoj piše: "Promjena stanja, Fikret javlja da može čuvati do 12 sati, 400 invazivnih, 400 neinvazivnih".

Na ove dokaze odbrane su burno reagirale, istaknuvši još jednom da se radi o dokazima koji su nezakoniti i koji im nisu dostavljeni.

Tužilac je predočavao i viber prepisku između svjedokinje i Fikreta Hodžića, u kojoj joj je on slao informacije o respiratorima. Kako je pojasnila, ona je to sa svog telefona, preko svog privatnog maila, proslijedila na email Ureda premijera kako bi to mogla isprintati.

Na pitanje tužioca da li je tu ponudu ikome dalje proslijedila kazala je: "Ja to nisam shvatila kao ponudu, kao završeno, to su bile poruke "ne mogu čuvati, nestalo, ovi prodati, ovih nema...sve je bilo promjenljivo u par sati. Ja sam shvatila da je to nešto u pokušaju, mi nešto tražimo, neko nešto pokušava nabaviti".

Kazala je da "to nije predala premijeru, nego ga je upoznala s tim".

VEZANI TEKST - Vidović: Tužilaštvo čitav krivični postupak pokušava dovesti u vezu sa profesoricom Izetbegović

Dodala je i da je samoinicijativno pitala izvjesnu Vildanu, tadašnju sekretaricu generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao i svoju prijateljicu doktoricu iz Travnika Aidu Čorbeg, koja će također biti svjedokinja u ovom slučaju, o kakvim se respiratorima radi. Kazala je i da iz KCUS-a nije dobila uopće povratnu informaciju.

Tužilac je ustvrdio da je svjedokinja u istrazi kazala da je to uradila "po nalogu premijera", a da sada svjedoči da je radila samoinicijativno, na što je svjekinja kazala da je i u njenom iskazu u istrazi navedeno: "koliko se sjećam", te ponovila da je pokušala prikupiti informacije, kako bi informisala premijera.

Tužilac je svjedokinju pitao i za viber poruku koju je 2. aprila poslala premijeru u kojoj stoji da je "Ponuda 'Kanada' otišla jučer u koverti prof. Izetbegović i na njenom je stolu". Džaka je kazala da se radilo nekom papiru na kojem je pisalo "Kanada", za koji ona ne zna o čemu se radi, o kojem ju je večer ranije pitao premijer, a koji je greškom otpremljen sa poštom koja je poslana na KCUS.

Druga poruka koju je poslala premijeru: "Otišla Fikretu, sve ok" , kako je kazala, odnosi se na pismo namjere koje je trebalo poslati.

{$galerijaFotografija}

Cijelo današnje ročište obilježila je rasprava između tužilaca i odbrana optuženih koje su ustvrdile da dokazi danas prezentirani nisu dostavljeni odbrani u okviru optužnice te da su time prekršeni zakoni koji propisuju pravo na pravičnu odbranu.

"Plodovi otrovne voćke"

Mnogo vremena potrošeno na raspravu između tužioca i advokata odbrane.

Sutkinja Džemila Begović kazala je da će o svakom od dokaza suditi kako oni budu dospijevali, ali su tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić najavili da će predočiti materijalne dokaze koji govore o tome da je advokatima odbrane dostavljeno sve od dokaza.

Advokatica Fadila Novalića Vasvija Vidović kaže da je ovo prvi slučaj u njenoj praksi da odbrani nisu predočeni rezultati pretresa i izuzetih dokaza tokom pretresa službenih prostorija i stana, što je tužitelj negirao.

- Svi dokazi koji su dobijeni takvim načinom bit će takozvani plodovi otrovne voćke jer neće biti valjani - pojasnila je Vidović, ali je sutkinja rekla da ukoliko se to utvrdi kao tačno Sud BiH će znati kako će postupati za dijelove svjedočenja koji se budu odnosili na to.

Ispitivanje ove svjedokinje bit će nastavljeno 7. aprila kada će i odbrana imati mogućnost za unakrsno ispitivanje.

Novalića, Solaka i Hodžića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Ministrica Jelka Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Sud BiH, Novalić, Solak, Hodžić, Milićević, 02.04.2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.