open-navfaktor-logo
search
U generalnom štrajku
Uposleni Doma zdravlja Konjic najavljuju proteste: Novca nema ni za jednu plaću
Ne nazire se rješenje problema uposlenih u Domu zdravlja Konjic, koji su, zbog neisplaćenih bruto plaća za dva prethodna mjeseca i naknada za august i septembar, od ponedjeljka, 14. novemba, u generalnom štrajku.
18.11.2022. u 15:04
get url
text

Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic, kaže kako Uprava i Upravni odbor šute, pa su uposlenici poslali dopis Osmanu Ćatiću, gradonačelniku grada Konjica, koji je osnivač zdravstvene ustanove.

- Osnivač postavlja članove Upravnog odbora, osim jednog kojeg imenuje ustanova. Gradonačelnik nije nadležan za finansiranje u smislu plaća, ali jeste za postavljanje upravnih struktura. Mi smo Ćatiću poslali nacrt formata kako bi sastanak trebao izgledati, a njegovo je da se izjasni o tome. Ako izostane izjašnjenje i sa tog nivoa, shvatit ćemo da je Dom zdravlja Konjic brod bez kormilara, nakon čega ćemo biti primorani tražiti pravdu na ulici - dodaje Kerić.

VEZANI TEKST - Uposleni u Domu zdravlja Konjic stupili u generalni štrajk, pridružili im se i ljekari

Kerić ističe kako će gradonačelniku dati rok do početka naredne sedmice, nakon čega će, kako kaže, biti primorani donijeti odluku o tačnom datumu izlaska na proteste.

- Mi smo to zamislili kao protestnu šetnju, a to znači da ćemo otići do mjesta stanovanja svih onih koje smatramo odgovornim za ovakvo stanje u zdravstvu. I nećemo biti sami jer će nam se u velikom broju pridružiti i zdravstveni radnici iz Mostara, ali i građani - naglašava Kerić.

Za stanje u kojem su se našli uposleni Doma zdravlja Konjic predsjednik Sindikata smatra odgovornim menadžment na čelu sa direktoricom dr. Jasminom Brkan-Hrvačić i Upravni odbor.

- Mi moramo imati upravu koja će ući u razgovore sa finansijerima koji su u Mostaru. Sporazume treba postići, a ne obmanjivati finansijere - navodi Kerić.

Uposleni u Domu zdravlja Konjic početkom decembra trebali bi primiti plaću za septembar, ali kako kažu u Sindikatu, mala je šansa za tako nešto.

VEZANI TEKST - Nastavlja se agonija Doma zdravlja Konjic; Gradonačelnik Ćatić: Isplata plaća nije u nadležnosti lokalne samouprave

- Prema podacima koje smo dobili iz menadžmenta, oni od sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) mogu računati samo na 193.000 KM, što je daleko od dovoljnog. U situaciji su da nemaju nikakva redovna regularna sredstva, a sva godišnja sredstva, koja su bila doznačena od Vlade HNK, u prvih deset mjeseci su potrošena. To znači da mi do kraja godine nećemo dobiti nijednu plaću, jedino ako ne iskontaktiraju sa Vladom HNK da oni ponovo načine nekakav ustupak Domu zdravlja Konjic. Što se tiče posudbi, one su katastrofa, mi ZZOHNK moramo vratiti 206.000 KM do kraja godine - pojasnio je Kerić.

Agonija oko nedostatka novca za isplatu plaća uposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kako je ranije za naš portal izjavila Brkan-Hrvačić, traje od 2008. godine.

Kao razlog nedostatka novca direktorica, koja je trenutno na bolovanju, a sa kojom smo razgovarali početkom oktobra, navela je "stalno nepovoljan ugovor kojeg imaju sa ZZOHNK".

Na pitanje koje smo direktorici Doma zdravlja postavili još početkom oktobra, koliko je mjesečno potrebno novca za sve isplate radnicima, Brkan-Hrvačić je odgovorila kako je potrebno 404.000 KM, a da mjesečna tranša od ZZOHNK iznosi 260.000 maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.