Uoči Vučićeve posjete Zagrebu: Vrijeme je za razgovore

objavljeno: 02.02.2018. u 17:18

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u petak u Beču da je vrijeme ratova prošlost i naglasio kako se nada da će njegova posjeta Hrvatskoj sredinom februara biti uspješna i smanjiti tenzije između dvije države.

Vučić, koji boravi u službenoj posjeti Austriji je rekao kako kao mjeru uspješnosti predstojeće posjete Zagrebu očekuje da tenzije među dvijema državama budu smanjene, a teme iz prošlosti stavljene po strani.

- Vrijeme za razgovore je pred nama, a vrijeme ratova je prošlost - poručio je Vučić.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da će sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem tokom njegove skorašnje posjete Zagrebu razgovarati iskreno i otvoreno kako bi se što prije počela rješavati otvorena pitanja između dviju zemalja.

- Držim da što prije počnemo razgovarati o tim pitanjima da će prije sazrijeti vrijeme da se ona riješe - rekla je Grabar-Kitarović u razgovoru za Hrvatski radio, ponovivši da je za nju "pitanje svih pitanja potraga za nestalima".

Hrvatska predsjednica naglasila je da se "Hrvatska i Srbija razlikuju u pogledima na prošlost, na 20. stoljeće".

- Međutim, ono s čime se moramo suočiti su posljedice te prošlosti, a to su upravo nestali, to su mnoga druga pitanja koja proizlaze iz posljedica raspada bivše državne tvorevine, kao što je granična linija, kao što su arhivi i slično, ja ću biti zadovoljna ako dogovorimo tri do pet elemenata na kojima ćemo odmah početi raditi - rekla je.

Vučić bi trebao posjetiti Zagreb 12. i 13. februara.