Uoči Erdoganove posjete Rimu: Na ulicama pojačane mjere sigurnosti

objavljeno: 04.02.2018. u 10:45

Pred posjetu predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Vatikanu koja će početi danas, u Rimu su poduzete visoke mjere sigurnosti.

Talijanska novinska agencija ANSA javila je kako su visoke mjere sigurnosti poduzete zbog dvodnevne posjete predsjednika Turske Vatikanu, prenosi Anadolu Agency.

Za sigurnost u Rimu sve dok Erdogan ne napusti grad brinut će se oko 3.500 pripadnika snaga sigurnosti.

Do Erdoganovog dolaska ostalo je nekoliko sati, pojedine dionice u Rimu bit će zatvorene za saobraćaj.

Tokom posjete turskog predsjednika bit će angažirane i ekipe za borbu protiv nuklearnih, bioloških, hemijskih i radioloških prijetnji.

List La Repubblica javlja kako je u Rimu uspostavljena i zelena zona u sklopu koje tokom Erdoganove posjete neće biti dozvoljene demonstracije. Na taj način planirano je sprečavanje provokacija i nedozvoljenih aktivnosti pripadnika terorističke organizacije PYD/PKK.

Erdogan je prvi turski predsjednik koji će Vatikan posjetiti u posljednjih 59 godina. Nakon što se sastane sa papom Franjom, planirano je da se sastane i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon posjete Vatikanu Erdogan bi se u Rimu trebao sastati sa predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilonijem.