Meč za primat u Mostaru ili utakmica u kojoj je uvijek važno pobijediti 36. put u novijoj historiji odigrat će se u subotu na stadionu Rođeni. Bit će to i prvi meč pod svjetlima reflektora na stadionu Veleža na kojem je trenutno u toku i gradnja istočne tribine s koje će u budućnosti navijati najvatreniji Veležovi navijači, javlja Anadolu Agency (AA).

Njih, kao ni drugih navijača ovog puta neće biti na stadionu, i to u skladu s propisima koji usljed pandemije koronavirusa važe za sva sportka borilišta u BiH. Navijači mostarskih rivala tako će morati potražiti drugi način da podrže ljubimce, a očekuje se da se značajan broj Veležovih navijača u vrijeme odigravanja derbija (početak zakazan u 19 sati) okupi u blizini stadiona.

Koliko su mostarski rivali važni za armije navijača potvrđuju i stotine navijačkih grafita u svim dijelovima grada sa motivima Veleža, Red Armyja, Zrinjskog i Ultrasa.

Velež i Zrinjski međusobne susrete igrali su i u doba Kraljevine Jugoslavije, ali oni naravno nisu imali ni sličan naboj onima koji su igrani u nezavisnoj Bosni i Hercegovini. Prvi put nakon rata Velež i Zrinjski međusobni susret odigrali su na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović - Hase" u Sarajevu. Meč prijateljskog karaktera okončan je s miroljubivih 2:2.

- Današnji derbiji u Mostaru su sportski spektakli. Dobro je što je u prvom planu fudbal ili sport jer je u vrijeme kad je igran prvi derbi bilo i puno politike. Akteri mostarskih derbija svjesni su važnosti te utakmice za grad, a ja volim kazati da se od pobjede na gradskom derbiju može živjeti godinu u sportskom smislu - izjavio je tadašnji kapiten Veleža Samir Ćemalović.

Činjenicu da je na prvom poslijeratnom derbiju koji je za mnoge bio i više od utakmice bio kapiten Veleža, Ćemalović smatra veoma važnom za sportsku karijeru.

- Ponosan sam na taj podatak. To je nešto što zauvijek ostaje - dodao je Ćemalović.

Sportskim pozdravom uz stisak ruke sa Ćemalovićem derbi iz 2000. dočekao je i tadašnji kapiten Zrinjskog Slaven Musa. On je kasnije za razliku od Ćemalovića imao priliku biti i trener na gradskim derbijima.

- Meč iz marta 2000. bio je krupan korak ka normalizaciji stanja u našem gradu. Ponosan sam što među igračima, trenerima ili članovima uprava na terenu i oko njega nikad nije bilo problema. Varnica je bilo samo na tribinama, a toga ponekad ima i u novijem vremenu. Tenzije će uvijek postojati, a to ukoliko ostane u sportskim okvirima, nije ni loša stvar za sportski događaj ili derbi kakav je naš u Mostaru - izjavio je Musa za Anadolu Agency (AA).

U novijoj historiji Zrinjski je 18 puta trijumfovao nad Veležom, Rođeni su pobijedili 11 puta, dok je šest utakmica okončano bez pobjednika. Posljednji derbi pripao je Veležu minimalnim rezultatom, igran je također na stadionu Rođeni, i to u oktobru prošle godine.