- U informaciji koju smo poslali Parlamentarnoj skupštini BiH pojasnili smo cjelokupno, složeno stanje koje je ponajviše prouzrokovano nagomilanim dugovanjima entitetskih televizija. Višemilionska dugovanja, te neriješeni sudski sporovi doveli su do nemogućnosti funkcioniranja Radiotelevizije BiH, javnog bosanskohercegovačkog emitera jedinog medijskog pogleda BiH u Evropsku uniju jer je upravo ovaj javni servis član EBU-a - navodi se u saopćenju.

Blokadom i otežanim funkcioniranjem BHRT-a, ističu, dovedeno je u pitanje participiranja i BiH kao države u mnogim međunarodnim, medijskim organizacijama.

- Kao što smo istaknuli i u informaciji Parlamentu, upravo je BHRT, javni servis BiH, jedan od 14 uvjeta za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Pozdravljamo još jednom raspravu o stanju na BHRT-u na državnom Parlamentu kao i prijedloge zastupnika, te još jednom pozivamo na hitna rješenja kako bi se trajno riješilo finansiranje BHRT-a i time osigurali normalni uvjeti za rad - dodaje se u saopćenju.

Upravni odbor BHRT-a će, dodaju, nastaviti sukladno svojim ovlastima i mogućnostima tražiti unutar BHRT-a rješenja za opstanak i budućnost ovog javnog emitera.