Ponedjeljak, 02.10.2023.

UNZE promovirao 514 završenika I i II ciklusa studija sa osam fakulteta

Tokom ove godine diplome na 31 studijskom programu na osam fakulteta UNZE-a stekao je ukupno 461 student I ciklusa te 53 II ciklusa studija, od kojih je osam postdiplomaca steklo zvanje magistra nauka te njih 45 zvanje magistra struke

Univerzitet u Zenici (UNZE) promovirao je  u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici novih 514 završenika I i II ciklusa studija, koji su na osam fakulteta tog univerziteta diplomirali u 2019. godini.

Tokom ove godine diplome na 31 studijskom programu na osam fakulteta UNZE-a stekao je ukupno 461 student I ciklusa te 53 II ciklusa studija, od kojih je osam postdiplomaca steklo zvanje magistra nauka te njih 45 zvanje magistra struke.

- Želim vam da vam ove diplome zaista omoguće ostvarivanje vaših profesionalnih i privatnih ambicija te da vašim znanjem stvarate ljepšu budućnost sebi, svojim porodicama i zajednici. Želim vam da ostvarite svoje snove. Čestitam vam završetak vašeg studija - poručio je u prigodnom govoru na ceremoniji rektor UNZE-a Damir Kukić.

On je dodao kako je UNZE od osnivanja 2000. godine uspio da postane jedna od prepoznatljivih ustanova visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, na kojoj studira više od 5.000 studenata.

- UNZE je, svojim uspješnim djelovanjem, postao prvi javni univerzitet u Federaciji BiH koji je prošao proces institucionalne reakreditacije i proces akreditacije pet studijskih programa - podsjetio je Kukić, napomenuvši kako taj univerzitet ovih dana proslavlja i 60. godišnjicu visokoškolstva u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.

- Budućnost cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva je pred velikim izazovima, a procjena je da jedino znanje ili znanje prije svega, može učiniti da ta budućnost bude svijetla. Naša strateška orijentacija jeste potpuno uključivanje UNZE u evropski prostor visokog obrazovanja i njegovo pozicioniranje kao jednog od glavnih faktora razvoja Kantona i ove države - poručio je Kukić.

Rektor i dekani svih fakulteta na kraju su dodijelili i nagrade za najuspješnije studente, koji su diplomirali tokom ove godine.

Tako su priznanja "Povelja rektora" dobili Kristina Udovičić (prosjek ocjena 9,70) sa Filozofskog fakulteta i Eldar Ćerim (9,70) sa Islamsko-pedagoškog fakulteta, završenici I ciklusa te Anesa Ključanin, Amna Čaušević i Emina Vardo sa II ciklusa, inače svi postdiplomci Metalurško-tehnološkog fakulteta, koji su imali prosjek ocjena 10.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh