open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Univerzitetska profesorica i suprug četiri godine držali Poljaka kao roba
Za izuzetno težak fizički rad Poljak je dobivao hranu kojoj je prošao rok, a u šupi u kojoj je boravio imao je samo frižider i roštilj
03.11.2018. u 17:40
get url
text

U pitoresknom selu Chilworth kraj Southmptona, gdje se nalaze luksuzni domovi više poznatih britanskih nogometaša, policija je otkrila kuću u kojoj je jedan nesretni Poljak pune četiri godine živio kao rob. Zapravo i nije živio u kući, već u obližnjoj hladnoj betonskoj šupi bez toaleta gdje je spavao na plastičnoj ležaljci za sunčanje. Policija je saopćila da je boravio u "odvratnim i ponižavajućim uvjetima".

Za izuzetno težak fizički rad (obavljao je uglavnom građevinske poslove) Poljak, kojeg policija opisuje kao "ranjivu osobu", dobivao je hranu kojoj je prošao rok. U šupi je imao samo frižider i roštilj.

Policija je uhapsila vlasnike kuće vrijedne preko 2,5 miliona KM ispred koje stoji pozlaćeni sandučić za poštu, 56-godišnju univerzitetsku predavačicu Pritpal Binning i njenog 54-godišnjeg supruga Palvindera, pod sumnjom da su Poljaka držali kao roba. Pritpal Binning predaje na univerzitetu u Southamptonu već 20 godina, i to na kolegijima o zdravlju.

Njihov komšija ispričao je The Sunu kako je Poljaka godinama viđao oko njihove kuće, na kojoj su u tom periodu obavljeni značajni građevinski radovi, te da je nesretni muškarac jednom pokušao razgovarati s njegovim vrtlarom, ali je došla Pritpal i prekinula ih. Binninge opisuje kao "pristojne i ljubazne komšije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.