open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Univerzitet već godinu nema prorektora: Rektorica tvrdi da nema razloga za zabrinutost
Statut propisuje da Univerzitet u Tuzli mora imati prorektore za nastavu i studentska pitanja, za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu, kao i naučno-istraživački rad
08.05.2019. u 18:26
get url
text
Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli
Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli

Univerzitet u Tuzli već godinu i po dana nema niti jednog od tri prorektora, koliko je propisano važećim Statutom. Rektorica Nermina Hadžigrahić imenovana je još u septembru 2017. godine, a od tada nije uputila niti jedno ime kandidata za prorektore Senatu Univerziteta na potvrđivanje.

Statut propisuje da Univerzitet u Tuzli mora imati prorektore za nastavu i studentska pitanja, za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu, kao i naučno-istraživački rad.

Imenovanja na čekanju

- Proces imenovanja je u toku. Obavila sam razgovore s nekim profesorima koji nisu u ovom trenutku u mogućnosti da prihvate tu funciju. Obavljam sada razgovore sa drugima, pa se nadam da ćemo taj posao okončati - rekla je rektorica Nermina Hadžigrahić.

Ipak, nije ponudila vremenski okvir za rješenje ovog problema, koji ona u biti i ne doživljava kao problem.

- Funcija prorektora nije tako jednostavna, tu je dosta posla i odvajanje od nastave. Univerzitet je ustanova u kojoj funkcioniraju uredi za nastavu, za međuuniverzitetsku saradnju i za naučno istraživački rad, a imamo i sektor za kvalitet. Tu rade ljudi koji su zaposleni, koji znaju svoj posao, tu su dekani, prodekani... Tako da mislim da nekog razloga za zabrinutost nije bilo - kaže rektorica Hadžigrahić.

Zašto su važni

Bivši rektor Univerziteta u Tuzli Samir Nurić kaže da su prorektori prvi saradnici rektora, stubovi svakog univerziteta.

- Uzmimo samo prorektora za nastavu i studentska pitanja koji je prva veza rektora sa studentima, to je krucijalna pozicija. Prorektori za međuuniverzitetska saradnja, naučno-istraživački rad također su stubovi svake visokoškolske ustanove. Nema niti jedne visokoškolske ustanove da nema tih funcija i većina univerziteta ide na povećanje broja prorektora - kaže Nurić.

Koliko je posao prorektora zahtjevan i važan možda najbolje ilustrira činjenica da Univerzitet u Sarajevu ima sedam prorektora, kao i Univerzitet u Zagrebu, dok na Tuzlanskom univerzitetu ni minimalan broj od tri pozicije, godinu i po dana nije moguće popuniti.

Nurić tvrdi da je trenutna situacija na Univerzitetu protivzakonita.

- Prvi ko kontroliše rad rektora je Upravni odbor, potom Ministarstvo obrazovanja i nauke, zatim Vlada TK i na kraju osnivač Skupština TK. To je hijerarhija. Također, Senat bi kao akademsko tijelo trebao reagirati - kaže Nurić.

Iako sve traje veoma dugo niko od navedenih nije reagirao.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli Vedad Pašić apelira da se ova situacija riješi, jer jednostavno nije dobra.

- Prorektori su ključne osobe za funkcioniranje univerziteta, a tu su prije svega da pomognu rektoru u aktivnostima, ali da u komunikaciji s dekanima i drugim zaposlenicima završavaju tekuća pitanja, posebno ona iz resora nastave, koji je najglomazniji - kaže Pašić, koji ističe da je prvo što je uradio kao dekan bilo imenovanje kandidata za prodekane na svom fakultetu.

Zakon predviđa da se prorektori biraju bez konkursa, rektor ih predlaže, a Senat potvrđuje. Što jasno ukazuje da je na rektorici najveća odgovornost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.