open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Univerzitet u Zenici studentima ove godine dodijelio tri Povelje rektora
Rektor smatra da je trend opadanja broja upisanih studenata, koji je ove godine umanjen, jedan od ključnih problema i tog univerziteta
26.10.2018. u 13:09
get url
text

Senat Univerziteta u Zenici (UNZE) održao je danas, povodom 18. godišnjice tog univerziteta, svečanu sjednicu na kojoj su dodijeljene povelje dekana i rektora najuspješnijim studentima u učenju, kao i zahvalnice za promociju kroz ostvarene rezultate u naučno-istraživačkom radu i sportskim aktivnostima.

Najznačajnija priznanja, Povelju rektora, a koja se dodjeljuje za završetak studija u roku te s minimalnom prosječnom ocjenom devet, ove su godine dobili Dženana Smajić- Terzić, studentica II ciklusa studija Metalurškog fakulteta (prosjek ocjena 10); Džejna Suljević, studentica II ciklusa Pravnog fakulteta (prosjek ocjena 10) i Enis Patković, student I ciklusa studija Islamsko-pedagoškog fakulteta (prosjek ocjena 9,78).

Rektor UNZE-a Damir Kukić, koji je u prigodnom govoru svim nagrađenim studentima čestitao za ostvarene uspjehe, istakao je kako je ovo trenutak za podsjećanje da se sljedeće godine obilježava i 60 godina postojanja visokog obrazovanja u Zenici i toj regiji.

- Očigledno je da je UNZE izborio dignitet i referentnost u oblasti visokog obrazovanja u BiH, ali i šire. Svojim djelovanjem, opravdao je napore i energiju uložene u njegovo osnivanje i razvoj. To je jedan od prvih univerziteta u BiH koji je prošao inostranu evaluaciju i dobio pozitivnu ocjenu za djelovanje. To je ujedno i prvi javni univerzitet u FBiH koji je dobio akreditaciju za svoj rad - napomenuo je rektor Kukić, koji je dodao kako su prepoznati i u svijetu.

Rektor smatra da je trend opadanja broja upisanih studenata, koji je ove godine umanjen, jedan od ključnih problema i tog univerziteta.

- Sljedeći problem je zastarjela i nedovoljna infrastruktura, jer nekoliko fakulteta djeluje pod istim krovom. I struktura zaposlenika je problematična, a nedovoljan broj zaposlenih nastavnika i saradnika neophodno je promijeniti zapošljavanjem novih - ocijenio je on.

Mišljenja je da su u oblasti naučno-istraživačkog rada potrebna poboljšanja, posebno kada je u pitanju rješavanje statusa Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović". Univerzitet, kazao je, opterećuje i činjenica da pojedini predstavnici akademske zajednice često misiju i viziju razvoja Univerziteta podređuju vlastitim interesima i sujetama.

Podvlači da je posljedica takvog odnosa nedovoljan broj kvalitetnih i referentnih naučno-istraživačkih projekata, ali i udaljavanje od glavnog cilja.

- A, to je kvalitetna nastava. U tom kontekstu ponekad zaboravimo da su nam na prvom mjestu studenti i zadovoljavanje njihovih potreba za što većim znanjem. Takav obrazac ponašanja je neophodno razbiti - poručio je rektor Kukić.

Sjednici je prisustvovao i predsjedavajući Skupštine ZDK (SZDK) Jasmin Duvnjak, koji je podsjetio kako je SZDK 18. oktobra 2000. godine izglasala osnivanje UNZE-a, kao i da su Vlada i SZDK cijelo vrijeme podržavali rad i autonomiju UNZE-a te ohrabrivali njegovo udaljavanje od dnevnopolitičkih zbivanja.

Podsjetio je i kako su samo u ovom sazivu zastupnici SZDK usvojili odluke o otvaranju 10-ak novih studijskih programa i nekoliko elaborata o opravdanosti otvaranja novih odsjeka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.