open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Univerzitet u Sarajevu i Privredna komora FBiH će sklopiti sporazum u korist studenata
Predviđeno je zapošljavanju studenata nakon fakulteta, podrška za samozapošljavanje kroz zajedničke projekte
06.06.2019. u 22:10
get url
text
Univerzitet Sarajevo

Kreiranje ishoda učenja u skladu sa potrebama tržišta, realizacija studentske prakse, zapošljavanje poslije fakulteta, samo su neki od vidova saradnje koji će proisteći iz Sporazuma o saradnji koji će sutra biti potpisan između Univerziteta u Sarajevu i Privredne komore FBiH. Sporazum će u Rektoratu potpisati Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Sporazum se potpisuje s ciljem unapređenja nastavnog i istraživačkog procesa kroz razmjenu iskustava i programsko usmjeravanje i koordinaciju aktivnosti privrednih subjekata i članica Univerziteta u Sarajevu. Sporazum predviđa saradnju i u izradi i inoviranju nastavnih planova i programa na Univerzitetu u Sarajevu.  Saradnju u  evaluaciji nastavnih planova i programa, kreiranju ishoda učenja u skladu sa potrebama tržišta rada, izradu, inoviranje i realizaciju programa cjeloživotnog učenja, navode iz Univerziteta u Sarajevu. 

Sporazum predviđa i učešće stručnjaka iz prakse u nastavi, realizaciji praktičnog dijela nastave, realizaciji studentske prakse, predlaganju i realizaciji privredno aktuelnih tema u završnim radovima studenata na svim ciklusima studija. Zatim, realizaciji stručnih, istraživačkih i naučnih projekata, podršci naučno-tehnološkom razvoju, usklađivanju privrednih i društvenih interesa u podsticanju društveno odgovornog poslovanja. Predviđeno je kroz Sporazum i povećanje konkurentnosti privrede stalnim procesima stručnog i poslovnog obrazovanja i profesionalne edukacije, ali i prezentacija privrede i promocija naučnih dostignuća Univerziteta u Sarajevu u zemlji i inostranstvu.

Predviđeno je organiziranje nastupa na bazi partnerskog odnosa na sajmovima, organizovanju prezentacija i promocija, izdavanju promotivnih publikacija i kataloga, i drugih promotivnih aktivnosti u svrhu promocije nauke i struke na jednom mjestu. Zatim, sticanje prvog radnog iskustva, zapošljavanju studenata nakon završenog fakulteta,podrška za samozapošljavanje kroz zajedničke projekte. Tu je i analiza tržišnih mogućnosti i uvjeta privrednog razvoja, poslovnog povezivanja i informisanja članova Privredne komore i Univerziteta u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.