open-navfaktor-logo
search
Učinkovit lijek
Univerzitet u Pittsburgu: Okrivena antitijela koja potpuno neutraliziraju koronavirus
Istraživači na Medicinskom fakultetu Univerziteta Pittsburgh (UPMC) otkrili su antitijelo koje može neutralizirati koronavirus.
15.09.2020. u 22:40
get url
text

Oni su uspjeli izolirati "najmanju biološku molekulu" koja "potpuno i specifično neutralizira" SARS-CoV-2, koji uzrokuje koronavirus, objavljeno je u ponedjeljak, prenosi Yahoo News.

Antitijelo, koje je deset puta manje od potpuno razvijenog antitijela, iskorišteno je za kreiranje lijeka koji je nazvan Ab8, za koji su istraživači rekli da može prevenirati i liječiti virus. Izvijestili su i da se lijek pokazao kao "veoma učinkovit u liječenju i prevenciji SARS-CoV-2 infekcije" kod miševa i hrčaka.

Lijek je također pokazao da nema negativnih efekata na ljude, jer se ne veže za ljudske ćelije, rekli su istraživači.

- Ab8 ne samo da ima potencijal kao terapija za COVID-19, nego se može koristiti i kao prevencija, odnosno kao način da se spriječi infekcija SARS-CoV-2 - kaže koautor istraživanja John Mellors, šef Odjela za zarazne bolesti na UPMC-u.

On je dodao da su veća antitijela bila korisna protiv drugih infektivnih bolesti i bila lako podnošljiva.

- To nam daje nadu da imamo efikasan tretman za pacijente s COVID-19, ali i zaštitu za one koji nikada nisu imali infekciju i nisu imuni - kaže dr. Mellors.

Naučnici razmišljaju i o načinima kako lijek davati pacijentima. Istraživanje je pokazalo da su mogući alternativni načini, poput inhalacije ili flastera, jer se radi o malim antitijelima.

Tokom incijalnih testova, čak i pri malim dozama, Ab8 za deset puta je smanjio prisustvo virusa kod miševa u odnosu na one koji nisu tretirani lijekom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.